Home

Achtergrond 297 x bekeken 4 reacties

Rabo: goede toekomst Nederlandse scharrelsector

De Nederlandse scharrelsector heeft gunstige toekomstperspectieven.

Pluimveehouders die kiezen voor kooihuisvesting moeten het vooral van omvang hebben. Dat zegt de Rabobank in het rapport 'Omschakelen en opschalen'.

Scharrelpluimveehouders profiteren volgens het rapport van de koppositie die Nederland heeft in de omschakeling van kooisystemen. Hierdoor is er veel ervaring vergeleken met andere landen met veel kooihennen. Bovendien zal de omschakeling minder kosten. De Rabobank verwacht dat er in Europa nog 3,5 miljard euro in de sector gestoken moet worden voordat de omschakeling een feit is. Nederland zal minder hoeven te investeren dan andere landen.

De bank wijst ook op de groeiende vraag naar scharreleieren, ook in belangrijk exportland Duitsland. Van deze vraag profiteren pluimveehouders die al scharrelhennen houden. De Rabobank voorziet dat er mogelijk tijdelijke tekorten aan scharreleieren ontstaan. Toch zal de sector kostprijsgedreven blijven.

Veel kleinere kooibedrijven zien naar verwachting van de omschakeling af omdat de investering te groot is. Hierdoor wordt de sector meer gespecialiseerd en grootschalig, bovendien neemt ook wereldwijd de concurrentie toe. Dit speelt vooral de kooibedrijven parten. Opschaling binnen Europa en concurrentie uit landen buiten de EU dwingen pluimveehouders met kooisystemen te zorgen voor voldoende omvang, zo voorspelt de bank.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Zo zie ik het ook,de prijzen van scharrel en voliere eieren gaan steeds meer stijgen en zullen niet veel meer zakken komend jaar.Degenen die komende tijd jonge hennen opzetten zitten goed,die ze in de rui doen laten komend jaar geld liggen.Voedselproductie in het algemeen zal in financieel onzekere tijden de beste economische bezigheid blijken!

 • no-profile-image

  J.

  Agrarische productie is altijd het beste middel, om een land in financieel onzekere tijden zoals nu, er boven op te helpen. ( IJSLAND !) Het is de meest constante productie factor, alleen bijzonder jammer dat dit niet door de burger / consument gewaardeerd wordt. In goede tijden veel tegenwerking tegen de agrarische sector. Het is gewoon een economische bezigheid.

 • no-profile-image

  gert

  er zijn ook al scharrelbanken,kijk naar ijsland

 • no-profile-image

  vc

  Rabo,schoenmaker blijf bij je leest

Of registreer je om te kunnen reageren.