Home

Achtergrond 127 x bekeken

PvdA krabbelt op door kredietcrisis

De PvdA is de afgelopen week verder gestegen in de gunst van de kiezers.

Opiniepeiler Maurice de Hond schrijft dat toe aan waardering voor de manier waarop Wouter Bos, minister van Financiën én PvdA-leider, de kredietcrisis aanpakt.

De PvdA is in drie weken gestegen van 16 naar 23 zetels, tegenover 33 zetels in de Tweede Kamer. Afgelopen week kreeg de partij van Wouter Bos er twee zetels bij in de peiling. Bij de overige partijen zijn de verschuivingen in het nieuwste onderzoek nergens groter dan een zetel.

Als de kiezers zich zouden kunnen uitspreken over de premier, dan zou nu Bos 3 procent beter scoren dan de huidige premier, de CDA'er Jan Peter Balkenende. Tijdens de verkiezingen in 2006 lag Balkenende 8 procent voor op Bos in zo'n opinieonderzoek.

De Hond deed ook onderzoek naar aanleiding van de voordracht door de gemeenteraad van Rotterdam, die PvdA'er Ahmed Aboutaleb wil als nieuwe burgemeester. Van de ondervraagden is 45 procent positief over deze keuze, tegenover 28 procent negatief. Dat neemt niet weg, dat meer mensen een voorkeur hadden voor de CDA'er, Gerd Leers, de burgemeester van Maastricht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.