Home

Achtergrond 926 x bekeken 51 reacties

Protest tegen ruimere quota

Zo’n driehonderd melkveehouders met 180 trekkers hebben vandaag het Luxemburgse Kirchberg-gebouw geblokkeerd.

Daar besluiten de Europese ministers van landbouw over verdere verruiming van de melkquota.

De protesterende boeren, die bijeen waren onder de vlag van de European Milk Board (EMB), zijn faliekant tegen de voorgestelde productieverruiming. Zij vinden de situatie op de melkmarkt ook zonder quotumverruiming al slecht genoeg.

In Duitsland zijn de gemoederen daarbij extra verhit omdat de grote supermarktketens Aldi en Lidl vorige week nieuwe contracten hebben gesloten voor de levering van zuivel die fors onder de huidige prijzen liggen. Voor houdbare melk zijn de prijzen met ruim 10 cent verlaagd.

De EMB wil een "eerlijke, kostendekkende" melkprijs. Daarvoor is volgens haar een flexibele Europese quotering nodig. De productie moet daarbij worden afgestemd op de vraag. Dit moet worden ondersteund met een systeem van EU-grensbescherming tegen goedkope import.

De Europese Unie en de meeste lidstaten stellen dat dit niet gewenst en ook niet mogelijk is. De wereldhandelsregels, zoals afgesproken in de WTO, verbieden dit. Ook willen de meeste zuivelorganisaties uit de EU en veel boerenorganisaties geen systeem zoals de EMB wil.

De Europese ministers van landbouw weigerden de protesterende boeren te spreken of een petitie van hen in ontvangst te nemen. Een woordvoerder van de Dutch Dairymen Board, die ook met een kleine delegatie aanwezig was, noemt dit verbazingwekkend. "Het is toch te gek voor woorden dat ze niet willen luisteren naar de boeren, waar ze met elkaar over praten?" aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Jan. Dan zullen we in Europa wel gelijke voorwaarden moeten scheppen voor het produceren. Te beginnen met Europese verhandelbaarheid van quota en gelijke milieueisen. En juist binnen europa gunt de ene lidstaat de andere niet het openstaande deel vol te melken vanwege eigen belangen. Daarbovenop zullen we grenzen moeten sluiten om (goedkopere) import van buitenaf te voorkomen. En dit zal bij de consument niet in goede aarde vallen.
  Dit alles lijkt me niet zo eenvoudig, vandaar dat dan gepleit wordt voor afschaffing van het quotum als de beste keuze.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe naief kun je zijn om te denken dat je maar raak kunt produceren en toch nog een redelijk inkomen kunt verdienen. Noem mij maar eens een bedrijfstak waar het zo gaat. Zelfs olieproducenten stemmen het aanbod op de vraag af. Als de prijs onder druk staat, gaan ze niet nog eens meer olie produceren om de vaste kosten over meer barrels te verdelen , maar sommige melkveehouders (tukker) denken dat ze niet met deze economische wetmatigheden te maken hebben. Ik wens ze veel succes met hun onnozelheid en hoop dat ze de koude sanering overleven.

 • no-profile-image

  Jan

  Ben het helemaal met @melkveehouder eens. De OPEC heeft net z'n produktie verlaagd. Maar @de tukker en @IEDER VOORDEEL................ NADEEL willen bij een te groot aanbod de produktie juist verhogen!!!!! Dat kan maar één ding betekenen: je mede melkveehouder (het liefst je buurman) kapot concurreren (Kun je mooi z'n grond inpikken). Dat zal het geval zijn met of zonder quotumkosten. In principe hoop ik dat boeren als die denken en handelen als @DE TUKKER het dan niet overleven zodat we van deze egoÏstisch denkende boeren verlost worden. Maar nog liever zou ik zien dat ze gaan inzien dat ze op een doodlopende weg zijn beland en omkeren en solidair worden met kun collega boeren. ____________@GERT,DR; In WTOverband worden deals gesloten in het belang van de grote multinationals. Om de consument niet de dupe te laten worden warden de boeren nog wat meer uitgeknepen. Vanwaar anders landbouw als wisselgeld voor de chemie inzetten????

 • no-profile-image

  DE TUkker

  Waarom heeft iedereen de quotum uitbreiding aanvaart, ik heb tenminste niet gehoord dat alle ddb boeren de uitbreiding op grond van gemoedsbezwaren,emotionelebezwaren,of welke andere reden hebben geweigerd.Dus niet zo scheinheilig doen.

 • no-profile-image

  Lydia

  De VS gaan de melkprijs subsidieren, Canada houdt zijn quotumsysteem dus van een vrije wereldhandel zal nóóit sprake kunnen zijn. Frankrijk en DLd en Luxemburg zijn al tegen quotumverruiming.Tja, misschien zat de DDB toch op het goede spoor!!!Nu NL nog! Of willen onze mannen gewoon alleen maar méér koeien, los van het feit dat je dan een grotere stal moet bouwen, meer mest moet gaan afzetten (lees grond bijhuren, dus nog meer arbeid),met personeel moet gaan werken. En wat blijft er over voor een privéleven: een gestresste boer, een echtgenote die moppert en kinderen die er ook nog ergens bij lopen. Heren laat je niet gek maken. Als je met 80 koeien de kost kunt verdienen, waarom dan inzetten op quotumverruiming of afschaffen van het quotum met een lager saldo tot gevolg. LTO, wanneer gaan jullie nu eens echt je leden raadplegen, voordat jullie zogenaamd onze belangen behartigen????? Waarom niet een schriftelijke stemming (en dan niet pseudo- anoniem)

 • no-profile-image

  geen

  denk je nou echt als het quotum er af gaat en ook zonder quotumlasten toch nog een cent verdient ik vind het echt dom dat boeren honderden koeien willen melken voor een heel klein beetje winst maar ja ze vinden het wel stoer dat ze 300 koeien melken wat een lol je verot werken voor niks laat het quotum er op dan hebben we een vast inkomen en plezier in het werk en dan hoef je toch ook geen quotum te kopen als je dat niet wilt dus ook geen lasten

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Het is een onmogelijkheid om alle melkveehouders op een lijn te krijgen dat hebben we het afgelopen voorjaar wel gezien, het heeft alleen maar gelijdt tot meer verdeeldheid.Laat duitsland en frankrijk maar 20% minder melken en nederland 10% meer dan is iedereen blij toch????????? En wij zijn van de qoutum kosten af....

 • no-profile-image

  boer

  Tukker.Als quotakosten de oorzaak zijn voor het falen van je bedrijf hoef je er niet op te rekenen dat het beter wordt als je die kosten niet meer hebt.Bovendien moet je een flinke buffer achter de hand houden voor de jaren dat je tegen een flink verlies moet melken.

 • no-profile-image

  Berend

  Tukker jij weet ook wel dat het draagvlak voor acties in Nederland jammer genoeg te klein is. Zolang de melkprijs nog niet laag genoeg is, houdt de meerderheid zich koest. Waar de grens ligt weet ik niet, maar tot dusver moeten we het hebben van onze collega's in Duitsland en Frankrijk, die in ieder geval niet voor elke prijs willen melken.
  Volgens mij is er maar een mogelijkheid.
  NIET LEVEREN EN ALLEMAAL MEEDOEN, OOK LTO.
  Moet jij even zien wat er dan gebeurd.

 • no-profile-image

  DETUKKER

  Antoon helemaal met jou eens.

 • no-profile-image

  Jan

  @TUKKER, Jij begrijpt ook wel dat we door willen boeren. Minder te produceren tegen lagere prijzen terwijl anderen zoals jij dat dan extra produceren is hetzelfde als de doodvonnis van je bedrijf tekenen. Dat heeft niets met schijnheiligheid te maken, maar alles met ondernemerschap. Jij praat de LTO- en zuivelbobo's gewoon na. Denk zelf toch eens na!!! Reken eens uit hoeveel je minder hoeft te melken voor hetzelfde melkgeld als de melkprijs 1 cent stijgt. Voor 5 ton bij een melkprijs van 33 cent is dat 15.151 kg!!!! (=€5000,--/0,33cent) Dat is een korting van ruim 3%. Bovendien zullen de kosten dalen omdat je geen voerkosten en andere directe veekosten. Dat levert ook al gauw 15.151kg*10cent= €1.515,-- op. ____ Bij een quotumuitbreiding van 2,5 % is de melkprijs al 7 cent gedaald. Dus 5 ton quotum * 40 cent (opbrengst prijs 2007)= €200.000,--. melkopbrengsten. Na quotumuitbreiding van 2,5% moet de melkprijs 39,02 cent blijven om dezelfde melkopbrengsten te halen (€ 200.000,--/512.500 quotum). En dan hebben hebben we het nog niet gehad over de extra voerkosten en directe veekosten en mestafzetkosten. Een melkprijs van 39 cent halen we niet over 2008. Dus TUKKER tel uit je winst met je quotum uitbreiding. En als je een echte ondernemer bent zou ik graag een BEREKENING zien wat afschaffing van het quotum ons oplevert.

 • no-profile-image

  Andere wijze

  Beste Brabant uit Branbant, zo heel ervaren klinkt u ook niet, evenals uw spelling, echter dit terzijde. U spreekt over feiten naar de toekomst toe, dit bestaat niet, men kan slechts naar het verleden kijken en dan vaststellen hoe de vork in de steel heeft gezeten. Een half jaar geleden was het voor menigeen ook een feit dat banken niet kapot kunnen gaan.
  Kunt u mij uitleggen hoe de kostprijs in Nederland te verlagen met schaarse grond, dure arbeid, 1001 regels die verschillen met de rest van de wereld, etc.
  Beste collega's lever niet tegen iedere prijs, wanneer is deze voor u te laag, onder de 20 cent, misschien kan een enkeling wel voor 15 cent leveren, dan nog even de duimschroef aanhalen en leveren voor 12 cent.

 • no-profile-image

  boer

  Aan de WTO tafel worden vaak deals gesloten over de rug van de landbouw.Dat is omdat de landbouw niet georganiseerd is.De vele kleine organisaties kunnen geen fuist maken en worden daarom niet gehoord.Daarbij zijn al die kleine organisaties vaak ook nog eens drukker met het bevechten van elkaar voor hun positie dan dat ze vechten voor de belangen van hun achterban.Het is tijd dat jullie de leiders van jullie organisaties tot de orde roepen en dat al jullie organisaties zich gemeenschappelijk acter de positie van Duitsland en Frankrijk scharen.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Jan wat jij sugereerd dan is de wens de vader van de gedachte,hoe lang werkt dat steeds minder leveren om meer te ontvangen voor de melk???? Wie garandeerd mij dat de melkprijs stijgt als als we minder gaan leveren.En of de 2.5% uitbreiding de oorzaak is van de lagere melkprijs is zeer de vraag,hier spelen veel meer factoren mee dat weet jij ook wel.En dat het qoutum stap voor stap word uitgebreid , en de qoutering word afgeschaft is een feit dat moet je ook onderogen zien.Een berekening voor de toekomst maken is voor iedereen onmogelijk.Het feit is wel dat we de komende jaren per bedrijf meer melk gaan leveren of je dat nu leuk vind of niet en dan die realiteit onder ogen ziende heb ik liever lagere of geen qoutum kosten.......Dat bedrijven stoppen om welke reden dan ook is van alle tijden.Mense ik stop met deze discussie we zijn het over een ding eens en dat is dat we het niet eens zijn.Het ga U allen goed.

 • no-profile-image

  Boer

  Er zijn boeren die het door hebben en andere die het helemaal niet door (willen)hebben.Die groep is er klaar voor om de strijd aan te gaan met onder andere Amerika waar zonder veel geregel duizenden koeien gemolken kunnen worden gemolken door personeel dat voor een paar dollar in het uur 12 uur per dag werkt zonder betaalde vakantiedagen of ziektekostenverzekering.Over mest hoeven ze ook niet in te zitten want daar is een tekort aan.Ze hoeven er ook geen rekening mee te houden dat er binnenkort ook flink geinvesteerd moet worden in luchtwassers die op de ligboxenstal moeten worden geplaatst want het ontbreekt hun aan de ambtenaren die dat soort onzin bedenken en ga zo maar door.Nederlandse boeren zijn zijn gewoon supergoed in wat ze doen,maar vergeet niet dat de melkveehouders in het buitenland ook voor een groot percentage van nederlandse afkomst zijn.Het punt is dat als het op echte concurentie aankomt ook de schreeuwers die roepen dat het quotum er af moet onder de voor hun meest gunstige omstandigheden nog steets een veel te hoge kostprijs hebben.Jullie hebben daarom niets te zoeken op de wereldmarkt.Er zal bij de WTO onderhandelingen waarschijnlijk meer op het spel staan in andere sectoren dat de landbouw daar in ruil voor opgeofferd wordt.Met al de regels en eisen waar jullie aan moeten voldoen en de rest van de wereld niet,is het belangrijk en absoluut niet onredelijk dat het quotum er op blijft en dat er in de EEG geen melk wordt ingevoerd of geexporteerd.Jullie moeten energie steken in hoe het quota systheem beter en slimmer kan werken voor alle Europese melkveehouders.

 • no-profile-image

  Jan

  @DE TUKKER, OET TWENTE je bent kennelijk een hobbyist, wil graag veel melken zonder wat te verdienen. Ga je gang tukker. Voor jou maakt het toch niets uit of je wat verdient, dan kun je ook wel superheffing betalen. Daar heb jij geen last van want economisch denken zit niet in je genen.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik wil in principe doorboeren, dus ik zal wel moeten concurreren. Ik noem mijzelf liever melkvehouder dan ondernemer. mijn core business is melken en de rest is daarvan afgeleid. Ik ben lid van de DDB vanwege hun juiste doelstelling, namelijk een kostprijs dekkende melkprijs. Die bereik je niet door overproduktie zoals jij wilt. Veel DDB boeren doen ook mee aan schaalvergroting en ik ook om mijn inkomen op peil te houden. Als de kostprijsdekkende melkprijs het doel wordt om snel te groeien sta ik daar niet achter. Trouwens Over schreeuwers gesproken; lees je je eigen stukjes nog wel eens over???? Hoe denk je dat anderen daar tegenaankijken????

 • no-profile-image

  ex boer

  Gisteren een reportage over de Russische melkveehouderij gelezen in ons regionaal dagblad de Leeuwarder Courant. Daarin werd vermeld dat de Russische melkveehouders een droomprijs van €0,50 voor een liter melk af boerdeij ontvangen. Hoe kan er nu sprake zijn van een wereldmarktprijs voor melk als in verschillende delen van de wereld een verschillende prijs wordt betaald voor een liter melk af boerderij?

 • no-profile-image

  melker

  ja tukker jij kunt pas schreeuwen en ik denk dat er niet veel verdient word bij je onderneming want van ondernemen snap je niet veel als ik dat zo lees

 • no-profile-image

  boer belg

  tukker wordt toch eens nuchter,je loopt je eigen domheid achterna.
  jij bent er net eentje zoals de beleidsmakers van europa het willen,zo goedkoop mogelijk het volk voeden ook al moeten er 20% van de collegas sneuvelen.
  veel succes in jouw droom

 • no-profile-image

  Stadsboer

  Jan Mastenbroek geeft het precies weer. In Canada wordt gemolken voor 50 cent met melkquotum, zonder export. Feit is dat Nederland fors exporterend is. De vergelijking met Canada slaat dan ook volledig de plank mis! Indien we het melkquotum afschaffen zullen er veel melkveehouders verdwijnen die niet willen / kunnen produceren zonder de bescherming. De totale productie zal naar mijn verwachting niet of nauwlijks toenemen, ik sta er zelfs niet van te kijken als de productie krimpt.

 • no-profile-image

  Stadsboer

  Jan Mastenbroek vindt dat LTO de leden eens moeten vragen hoe ze over de quotering denkt. Nou beste Jan dat is in het voorbije jaar ook gebeurt. De LTO leden waren nagenoeg unaniem voor afschaffing van het quotum. LTO handelt dus volledig legitiem bij haar strijd om afschaffing van de quotering.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Stadsboer, ik deel je mening volledig, en je opmerking dat een grote meerderheid voor afschaffing was is correct. En dit zal weer gebeuren als de melkprijzen zakken. En inderdaad werkt een produktieplafond ook psychologisch. Men denkt dit vol te moeten melken, sterker nog, men voelt zich verplicht het vol te melken anders doe je het als boer toch niet goed. Ook mij zou het niets verbazen als na afschaffing van het produktieplafond in de EU de absolute produktie zou dalen. En dit zal zeker gebeuren als de melkprijzen onder druk komen te staan. En als we het Canadees systeem zouden volgen, dan zal eerst 2/3 van de Nederlandse melkveehouders gesaneerd moeten worden. Wie wil de eerste zijn?

 • no-profile-image

  Boer

  Zet deze discussie maar onder de Favorites op je computer.Kun je over een aantal jaren terug kijken naar wie er de juiste voorspellingen maakte.Ik wens jullie allemaal veel succes en geluk toe want ik denk dat jullie het hard nodig zullen hebben.

 • no-profile-image

  brabant

  @ ervaren veehouder: Leuke naam trouwens, ervaren veehouder. Je praat immers niet als een ervaren veehouder!! Punt 1: Als je niet meer gelooft in de melkcooperaties ga dan leveren aan de spotmarkt. Punt 2: EU-beleid wil naar vrije handel, dat is een feit. De ''sterke'' blijven over en de ''zwakke'' zullen afvallen. Er zal schaalvergroting plaatsvinden bij ''de overblijvers'' die kunnen werken tegen een lagere melkprijs dmv een lagere kostprijs. Dus laat de markt zijn werk doen en haal het qoutum eraf! Dus ''ervaren veehouder'' zeg je lidmaatschap bij de DDB op en ga sparen voor een grotere stal ;).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dan blijft alleen een slim systeem voor Europese verhandelbaarheid van melkquota i.c. flexibel Europees produktievolume over. En lukt dit niet, dan direct doorpakken en afschaffen die hap.

 • no-profile-image

  Jan

  In het WTO overleg bepalen de belangen van de multionationals de koers. Voorbeeld van de afgelopen WTO Onderhandeleingen (in Geneve als ik het goed heb). De EU wilde de steun aan boeren verder afbouwen als er er voor chemische en industrieële produkten de invoerheffingen fors verminderd zouden worden door vooral India en Brazielië. Voor de multionatials is Landbouw gewoon wisselgeld. We hoeven van de politiek wat dat betreft niets te verwachten. Politicie zitten op scvhoot bij de mulionatials. Wim Kok is commissaris geworden van Shell, niet om de top daar op de vingers te tikken bij misstappen, maar om de om te lobbyen bij de huidige politicie. Voor wie het spelletje nog niet door heeft wens ik wel te rusten en droom maar fijn over groter groeien en geld verdienen, want het zal bij dromen blijven.

 • no-profile-image

  gert

  in WTO verband worden alleen deals gesloten in het belang van de consument

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  We moeten in nederland van de qoutumkosten af hoe dat gebeurt maakt mij niks uit.Het mag door een forse verruiming in 1 keer bv.15%,of verhandelbaarheid over de grens heen, en als duitsland en frankrijk minder willen produceren moeten ze dat maar doen, laat ze maar 20% minder melken en ned. 10% meer dan is iedereen tevreden En als de ddb. boeren dan ook 20% minder melken dat willen ze toch zo graag??????? dan kan de rest gewoon raak melken iedereen blij .........

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Zeker geen hobbyist jan,toen de supperheffing kwam in de begin jaren tachtig hebben we ook geprotesteerd we waren er allemaal tegen,maar ook dit hebben we overleefd ,en als de quotering eraf gaat zullen we dat ook overleven en ik wel een economisch denker.Ik durf de uit daging aan zonder qoutering jij ook of ben je geen ondernemer??????????????????????

 • no-profile-image

  ieder voordeel

  Beste Jan, ook voor de mensen die het quotum willen behouden en op de huidige manier verder willen geldt dat ze economisch denken niet in de genen hebben. Tenminste niet bij investeringen in quotum voor de prijzen die we gewend zijn. Daar moet je pas echt hobbyist voor zijn.

 • no-profile-image

  Berend

  Inderdaad Karin, ze blijven liever lid van
  de kwartjesclub LTO. Als ze tenminste nog kunnen melken voor een kwartje
  voor de wereldmarkt. Siem Jan kan het
  misschien nog wel lager.
  Stug doorgaan LTO en vooral niet luisteren naar kritische leden.

 • no-profile-image

  jos

  inderdaad Berend, net als de DDB stug doorgaan en niet luisteren naar kritische leden

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Waarom worden de melkacties van afgelopen voorjaar niet herhaald die waren toch zo geweldig succesvol.

 • no-profile-image

  Ervaren veehouder

  Hebben melkveehouders nog toekomst die hun melk gewoon elke dag weg geven en daarna maar zien wat hij beurd? Ik denk het niet, als je geen vuist maakt wordt je onder de voet gelopen. Schijnbaar hebben velen dit niet door. Als je melkveehouder bent en je hebt het niet door, dan gaat het gegarandeerd mis. Schijnbaar staan de grote cooperaties niet meer voor de boer, ze profiteren van de boer en als het nodig is melken ze hem uit! Diegene die dit spelletje door hebben zitten bij de DDB. Zij weten van de hoed en de rand. Zo te zien op de site zijn erbij die graag willen profiteren van die arme onnozele boer. Als de boeren in Europa geen vat krijgen op het volume bij de melk, zijn het arme stakkers. Dan wordt het veel melken en arm leven ! En zeker in Nederland!!!

 • no-profile-image

  Stadsboer

  Wat mij opvalt in de reacties is dat er gepleit wordt voor een quotum dat afgestemd is op de vraag. Ik vraag me wel af waar we de grenzen dan gaan trekken. Nederland is een exporterend land. Indien we in Nederland niet meer melk produceren dan we met 16.8 miljoen consumeren, zullen er nog veel melkveebedrijven de deuren moeten sluiten. Gezien de afboekingen die onze toeleveranciers en verwerkers dan moeten doen zal dit niet bepaald een warme sanering betekenen. Lang leve de DDB!

 • no-profile-image

  kees

  Wanneer wordt de melkveehouderij nu een een volwassen sector. Geen handjes meer vasthouden gewoon alles vrij. Zo zullen er alleen echte ondernemers overblijven. Als je steun wilt trekken ga dan naar de bijstand. Het is tijd dat ze in brussel alle steun terug draaien

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Dat lto nog wil dat wij voor niets melken? DDB snapt het dat dat niet gaat.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Melkaanbod in de EU moet op de vraag afgestemd blijven op de vraag. Dat is eenvoudige economie , waar iedereen met een beetje gezond verstand het mee eens moet zijn. Ook zo uitvoeren in de praktijk mag je dus van elkaar verwachten. Alleen zo is een kostendekkende melkprijs (incl. de eerlijke vergoeding voor de veehouders en de kosten voor duurzaam produceren) overeind te kunnen houden. Alleen zo kan milieu en diervriendelijk geproduceerd worden. Canada heeft ook een flexibel melkquoteringssysteem. Waar een wil is, is de weg er ook wel. Dus als de EU en Canada zich samen sterk maken in de WTO onderhandelingen voor een flexibel quoteringssysteem, dat geen overaanbod toestaat, dan geven wij met ons allen ook de ontwikkelinslanden eindelijk eens een eerlijke kans om rendabel te produceren. Op dit moment zien wij dat de VS maar steeds meer zuivel en vlees gaat exporteren en minder importeert. Zo stellen ze hun eigen belangen vooral voorop. Ook in het WTO overleg. Juist in het WTO dienen ze een flexibel melkquoteringssysteem op zijn minst te respecteren. Misschien kunnen in het WTO overleg eerst eens duidelijke afspraken gemaakt worden over wereldwijde duurzame agrarische productie voorwaarden waar aan voldaan moet worden (incl handhaving). Heeft de VS ook overal al dezelfsde stikstof en fosfaat normen ingevoerd, zoals wij die per 1 jan 2009 in Nederland moeten hanteren? Of moeten in de EU net als in de VS de koeien aan de BST spuit en moeten EU veehouders ook mexicanen en fillepino's voor een paar $ per uur (zonder verplichte ziektekostenverzekering) in dienst nemen om zo voor 25 ct per liter toch rendabel melk te kunnen produceren. Het is de keiharde realiteit in de Amerikaanse Dairy. Het is maar waar we samen voor willen kiezen (en vooral in Luxemburg en Brussel).
  Het goede is veel, maar het vele niet vaak goed.
  Nog een om eens over na te denken: Kiezen we samen voor een beleid van de Rabobank of voor een beleid van de bank of Iceland.
  Met vuur spelen lijkt altijd leuk, maar je kunt je vingers ook goed branden, het is maar wat je graag wilt.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Goede morgen jan uit mastenbroek aan wie leverjij de melk DOC???

  Ik heb het idee dat je een gefrustreerd mannetje bent. Maar ik kan het mis hebben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Tukker.Mensen zoals jij kan een verwerker alleen maar van dromen. Als je een beetje nadenkt zal afschaffing van het quotum een uitval race zonder einde ontketenen waarbij de verwerkers lachend toekijken,elkaar de handen schuddend.Heb je er nog over nagedacht wie de rekening voor het dumpen van de boterberg deze keer moet betalen of is het goed dat die ook in jou brievenbus terecht komt.Het is jammer dat er maar twee opties zijn.Je kunt je samen met je colega`s sterk maken voor een fatsoenlijke melkprijs door quota in europees verband of je geeft alles op om je verwerkers natte droom te worden.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Jan uit mastenbroek durf jij de concurentie aan als de quotering er af gaat,of ben je geen ondernemer?Nog wat van de ddb gehoord of bestaan die schreeuwers niet meer,gewoon de leverstop herhalen succes verzekerd toch???????? En ook ddb boeren doen mee aan de schaalvergroting hoe is dit te rijmen ,als ze aan de andere kant tegen uitbreiding van het quotum zijn????

 • no-profile-image

  Jan

  @Tukker ik waadeer het dat je eindelijk argumenteerd zonder "grote woorden" te gebruiken. Om nog even inhoudel;ijk te reageren. Jij schrijft:____"En dat het qoutum stap voor stap word uitgebreid , en de qoutering word afgeschaft is een feit dat moet je ook onder ogen zien____. Hoezo een vaststaand feit????? Er is nog niets beslist!!! Als wij boeren en liefst ook burger massaal protesteren dan draaien de politicie als een blad aan de boom om Dat zie in Duitsland en Frankrijk gebeuren. Wij zitten echter met de zuivel en LTO bobos diezich nooit afvragen wat de boeren willen, maar enkel voor hun eigen belangen opkomen. Laat ze eens een enquete houden. Dan weten we meer. Dat durven ze niet, bang dat ze door hun achterban teruggefloten worden. Dat het ook anders kan bewijst het canadese systeem. Daar ontvangen ze ongeveer 50 eurocent voor hun melk, zonder dat er gexporteerd wordt. Aaan export op de wereldmarkt valt niets te verdienen. De hoogste prijs op de wereldmarkt is 31 eurocent geweest. En de laagste 15 tot 18 cent. Dan kom ik gemiddeld op een hele beroerde melkprijs, waarvoor wij niet kunnen melken. (momenteel is de wereldmarktprijs notering 24,77). @TUKKER ik hoop dat je nog een keer inziet dat je door de politiek, de zuivelen LTO-bobo's belazerd wordt. Ik hoop dat we samen nog een keer kunnen lachen (op de goede afloop) om waar we ons nu druk over maken.

 • no-profile-image

  Jan

  Dat heb je inderdaad helemaal mis. Ik lever aan de fabriek die de hoogste melkprijs uitbetaald. Maar jij weet kennelijk niet wat solidariteit is. Ik heb het goed en dat gun ik een ander ook. En ik wil dat graag zo houden, dat iedereen die nu boer is, boer kan blijven. Maar ik heb niet het idee dat jou dat ook maar ene mallemoer interesseert. Is jouw motto "Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken"?????

 • no-profile-image

  Jan

  Voor onze vrije markthelden heb ik misschien nog wat leesvoer wat ze wellicht tot denken aanzet. (helaas praten ze normaal alleen maar na)------------------  Berichtdoor Robert P op wo mei 14, 2008 12:30 pm
  Ik lees in het Agd van zaterdag jl. het volgende:
  Aantal melkveehouders in DK omlaag.
  Het aantal melkveehouders in DK telde op 1 april 4475 bedrijven. T.o.v. vorig jaar is dat 441 minder.Het gemiddelde melkquotum is ruim 1 miljoen kg Vorig jaar was dat een slordige 100.000 kg minder.--------------------------------

  Volgende pagina
  Resultaten Deense melkveehouders valllen lager uit.
  De resultaten in de Deense melkveehouderij zijn aanzienlijk gedaald. Oorzaak zijn de sterk gestegen voerkosten. Het meest leverden de bedrijven in met melkveestapels tussen de 180 en 240 koeien. Het resultaat zakte in deze categorie zakte gemiddeld met 25.000 euro naar 16.000 euro. ----------------------------------------
  Voor hoe weinig inkomen willen onze vrijemarktadepten melken. Wellicht is het verstandig dat deze mensen eert een spoedcursus (bedrijfs)economie gaan volgen

 • no-profile-image

  Wijze

  Wat heb je eraan onze productie te willen beperken terwijl van buiten Europa de zuivel binnen dendert.Het laatste jaar is de wereldmelkproductie met 7% gestegen.Verruimen die quota ,en fors, zodat we de bedragen voor dure quota-aankoop in plaats daarvan kunnen benutten voor opschaling en verbetering van efficientie waarmee we onze kostprijs drastisch verlagen!

 • no-profile-image

  gert

  produktieverruiming is nu op een verkeerd moment,overdaad schaadt

 • no-profile-image

  Antoon

  Voor de mensen die claimen dat ook boeren in andere landen (zoals de VS) wel tot op zekere hoogte ook beschermd worden door haar overheid, moet misschien even uitgelegd worden hoe moeilijk deze WTO onderhandelingen zijn. Niemand doet graag concessies die haar eigen land op wat voor manier dan ook schaden, daarom is het heel lastig om via het WTO een eerlijke, vrije markt te verkrijgen. Daarom stellen landen voorwaarden aan mekaar. Op een kinderachtige manier gezegd: Als jij dit doet, dan doe ik dat, en dan is het weer eerlijk. De EU heeft op deze manier besloten haar zuivelbeleid aan te passen, in ruil voor concessies door anderen. In dit geval zijn de Nederlandse boeren dus de dupe van de 'wereldpolitiek' en denken instanties als de DDB in mijn ogen op een te klein niveau.

 • no-profile-image

  karin

  Inderdaad overdaad schaadt, overal in de wereld wordt er ingegrepen als de inkomen van de boeren drastisch daalt. In Amerika houden ze opkoop rondes om het overschot uit de markt te halen. En boeren worden altijd wel op de een of andere manier ondersteund. Hoezo vrije wereld markt? En wij maar aan alle strenge eisen voldoen en melken voor een paar cent. Europa praat over een vrije markt die er niet is, dus ook Europa heeft alle recht om hun boeren te beschermen, met een systeem zoals de EMB voor ogen heeft.
  Dus boeren worden jullie nu eens eindelijk lid van de DDB? Of willen jullie graag voor €0,17 cent gaan melken?

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  De quotum kosten zijn hier zeker niet de oorzaak van het falen van ons bedrijf.wat ik hier aan geef in deze discussie dat we van die onzin om geld te betalen voor een produktie recht af moeten. Het europese quotum word nu al niet vol gemolken en of er nu 2% niet word volgemolken of 12% dat is om het even, dus fors verruimen dat qoutum en wie melken wil kan dat.........

 • no-profile-image

  Jan

  @Melkveehouder, Dat doen we uiteraad in EU-verband!! Er wordt in de EU maar zo'n 6% van de melk geexporteerd. En daarvan is ook nog een deel aan koopkrachtige export die blijft ook al stijgen de prijzen. Zo'n 3% wordt gedumpt op de wereldmarkt (Overschotmarkt waar de prijzen laag zijn) Dus we hoeven maar 3% te krimpen. Lees elders in mijn bijdragen maar eens na wat dat oplevert.
  @Stadsboer, als het grootste deel van de LTO-leden achter afschaffing van de quotering is, is het wel vreemd dat zo'n 70% van de boeren een melkprijs van 27 cent te laag vindt en voor een hogere melkprijs was. Ze begrijpen waarschijnlijk niet dat "elk voordeel z'n nadeel heb". Kan LTO dat nadeel ook niet een keer berekenen voor hun leden. Zelf kunnen die leden dat in ieder geval niet. Want anders zouden ze niet zeuren over lage melkprijzen.

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.