Home

Achtergrond 181 x bekeken

Postbank: meeste mensen gaan er in 2009 op vooruit

De meeste huishoudens in Nederland gaan er volgend jaar op vooruit, verwacht het Postbank Economisch Bureau. Door de kredietcrisis gaat de economie wel minder draaien en loopt de werkloosheid iets op.

Maar het voordeel van de lagere groei is dat de prijzen minder stijgen, aldus het bureau. Het verwacht dat in Nederland de lonen harder stijgen dan de prijzen. Mensen hebben daardoor meer te besteden.
Door de kredietcrisis zijn de financiële markten in rep en roer. Maar de gevolgen voor de 'echte' economie vallen mee, aldus het bureau. Wel wordt de groei minder doordat de export terugloopt en bedrijven minder investeren. Dit jaar bedraagt de economische groei volgens het bureau nog 2,2 procent. In 2009 verwacht het nog maar 0,8 procent groei.
De werkloosheid zal naar verwachting iets oplopen en in 2009 uitkomen op 4,5 procent. Dat is 0,5 procentpunt meer dan nu, maar nog altijd laag, aldus het bureau. Het denkt dat het aantal banen in Nederland op zijn minst stabiel blijft.
De lagere economische groei en afnemende inflatie leiden ook tot een lagere rente. Voor huizenbezitters kan dat lagere maandlasten opleveren. Ook de maatregel van de regering om de WW-premie voor werknmers af te schaffen,komt de koopkracht ten goede. Een modale werknemer houdt daardoor 23 euro per maand meer over.
De huizenprijzen gaan volgens het bureau nog steeds omhoog, maar niet meer zo hard als voorheen. In 2008 worden zij naar schatting 2 procent duurder, in 2009 1,5 procent. Huizenbezitters zijn voorzichtiger geworden met het kopen van een nieuw huis. Voor zij die stap zetten, willen zij nu vaak eerst hun oude huis kwijt. Dat remt de prijsstijging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.