Home

Achtergrond 260 x bekeken 1 reactie

Personeel beschuldigt kaasgigant van fraude

Een van de grootste kaasproducenten van Italië, Galbani Spa, wordt ervan beschuldigd op grote schaal vervaldata te hebben vervalst.

Een groep medewerkers van het concern heeft tegenover de rechtbank van Perugia verklaard dat zij jarenlang door hun chefs werden gedwongen om waar te verkopen, waarvan de vervaldata waren vervalst.

Dat gebeurde door de etiketten met alcohol of bleekwater te bleken en daarna van nieuwe data te voorzien. Uit het onderzoek van de rechtbank blijkt bovendien dat Galbani smeltkaas opkocht van twee bedrijven die enkele maanden geleden al in het nieuws kwamen als opkopers van bedorven kaas, die vervolgens werd omgesmolten. Beide zijn inmiddels gesloten.

Een criminele bende bewerkte bedorven en beschimmelde kaas dusdanig dat de kaas weer als nieuw leek. Omdat voor de productie van de vervuilde kazen bijna geen kosten werden gemaakt, maakten de verdachten tientallen miljoenen euro’s winst. Deze kaas werd verwerkt in drie fabrieken in Noord-Italië en een bedrijf in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren.

De regelmatig terugkerende schandalen in de Italiaanse voedingssector laten ook de politiek niet onberoerd. De centrumlinkse senator Nello Di Nardo vindt dat er een einde moet komen aan de huidige oppervlakkige controles: ”Het verwisselen van etiketten is een verontrustende gewoonte aan het worden, van de groothandel naar de detailhandel.”

Twee consumentenorganisaties eisen dat de kopers van de foute kaas schadeloos worden gesteld en hebben rechtszaken tegen Galbani aangekondigd. De Italiaanse kaassector is eerder dit jaar ook in opspraak gekomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    weer gerotzooi met zuivel net als in china,slecht voor de boer

Of registreer je om te kunnen reageren.