Home

Achtergrond 224 x bekeken

Paddestoelen op de weg terug

Paddestoelen doen het in Nederland iets beter dan tien jaar geleden.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Rode Lijst Paddestoelen van de Nederlandse Mycologische Vereniging. De lijst maakt melding van het aantal bedreigde paddestoelensoorten.

In totaal staat 62 procent van de paddestoelen in ons land op de lijst, maar bij de publicatie van de laatste rode lijst in 1996 was dat nog 67 procent. De positieve ontwikkeling is volgens de onderzoekers vooral een gevolg van de verbeterde luchtkwaliteit en afnemende grondvervuiling. De Rode Lijst is samengesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De afgelopen weken zijn zelfs twee paddestoelen gesignaleerd die al tientallen jaren niet meer in Nederland voorkwamen. Het gaat
om de Ivoorboleet, die veertig jaar geleden voor het laatst werd waargenomen. Afgelopen september dook de Ivoorboleet weer op in het Drents Friese Wold.

De Scherpe Gele Ridderzwam was al dertig jaar niet meer in Nederland gespot en werd onlangs eveneens opnieuw aangetroffen.
De presentatie van de rode lijst valt samen met de viering van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Mycologische Vereniging in Bennkom. Op Landgoed Hoekelum bij Bennekom kunnen belangstellenden dit weekeinde honderden verschillende soorten paddestoelen bekijken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.