Home

Achtergrond 206 x bekeken

PT overweegt onderzoek naar verwerking afval uien

Het Productschap Tuinbouw (PT) overweegt een onderzoek te doen naar nieuwe toepassingen van uienafval.

Het onderzoek moet duidelijk maken of het afval een hoogwaardige bestemming kan krijgen. Volgende week dinsdag neemt de sectorcommissie Groenten en Fruit een beslissing hierover. Het driejarige onderzoek kost 387.500 euro, waarvan het productschap 172.500 euro voor haar rekening wil nemen. Het onderzoek wordt aangevraagd door de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU).

Afzetverbreding voor uien is nodig, staat in het projectvoorstel. "Gezien de mondiale ontwikkeling binnen de uienmarkt, waarbij de Nederlandse positie niet langer vanzelfsprekend is, is het belangrijk voor de sector andere bestemmingen te ontwikkelen voor de ui."

Het project bestaat uit vijf delen. Zo wordt een formulier ontwikkeld dat alle uienverwerkers kunnen gebruiken voor hun pellencompost. Het formulier standaardiseert de samenstelling van de compost. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de geschiktheid om het afval te verbranden in energiecentrales.

Een derde deelonderzoek richt zich op de mogelijkheid om quercitine te winnen uit uienpellen. Quercitine is een natuurlijke kleurstof voor textiel en een grondstof voor de voedingsmiddelenindustrie.

Eén deelonderzoek richt zich op het ontwikkelen van een kennisdatabank en het uitwisselen van kennis. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen van wetgeving voor de uiensector.

Wageningen UR presenteerde begin dit jaar een onderzoek naar het omzetten van afval in waardevolle grondstoffen. Volgens WUR besteden bedrijven hier te weinig aandacht aan, omdat de aandacht vooral naar de primaire productie gaat. WUR heeft een model gemaakt en dat als eerste getest op het afval van uienverwerkers. Volgens WUR biedt compostering, verbranding en het winnen van quercitine mogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.