Home

Achtergrond 242 x bekeken 8 reacties

Open armen

Eigenlijk had ik in deze column willen schrijven over de kredietcrisis en over Vion, die qua prijsvorming weer verder achterloopt. Een volgende keer. Eerst over de superheffing en de melkquota.

Afgelopen week werd bekend dat het Europese Parlement voorstander zou zijn van een Europese vereffening van de superheffing. Ik juich dat toe. De superheffing is immers een Europese regeling en dan is het toch strijdig aan de Europese gedachte als de vereffening per land plaatsvindt, waarbij de veehouder uit het ene land de Europese kas spekt terwijl een veehouder uit een andere land te weinig heeft gemolken. Ik ben erg benieuwd wat Brussel uiteindelijk beslist.

Zoals bekend ben ik er een warm voorstander van om de quotering niet af te schaffen. Immers als de Europese melkveehouders moeten concurreren op de wereldmarkt dan zullen zij voor een steeds lagere prijs moeten melken. Zuivelondernemingen en de LTO daarentegen beweren dat afschaffen van de quota de enige manier is om mee te kunnen op wereldniveau.

Dat geldt misschien voor een enkele melkveehouder en de zuivelondernemingen, maar niet voor de gemiddelde Europese melkveehouder. Zelfs vergaderboer schreef onlangs hoe goed het afschaffen van de quota is voor de bedrijfsovername.

Toen vorig jaar de melkprijs op de wereldmarkt in snel tempo steeg en de melkfabrieken slechts schoorvoetend en in een traag tempo volgden, kwam dat naar hun zeggen omdat ze nog te veel goedkope contracten hadden die ze moesten nakomen. Maar zijn er in de periode van het hoge prijsniveau geen contracten afgesloten? Immers de melkprijs dondert nu wel in hetzelfde snelle tempo in elkaar als de daling van de wereldmarktprijs.

Dit alles overdenkende kom ik tot de conclusie dat verruiming van de quota mondjesmaat moet gebeuren en dat de quotering op een andere wijze moet worden georganiseerd. Maak er Europese quota van die ook Europees verhandelbaar zijn.

Ik schat in dat er dan een grote kans is dat de quota wel worden vol gemolken tegen een veel lagere quotaprijs. Tegenstanders zullen zeggen dat dit de melk uit andere landen wegzuigt. Dat betwijfel ik maar we kunnen beginnen om 2 procent van het landenquotum Europees verhandelbaar te maken. Ik ben ervan overtuigd dat boeren dat met open armen zullen ontvangen.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Ik vraag me af waarom iemand de prijs onder de kostprijs laat drukken? Ik zou het nog liever weggooien dan dat ik t onder de kostprijs moest verkopen. Wat is dat voor een onzin, tijd dat de boeren en tuinders een eingen winkelketen opstarten. Zoek de ambachtelijke bakker, slager en groenteboer er maar bij als verkopers en dan de rest van het product afkomstig van de verschillende cooperaties die nederland rijk is. Dan kunnen we zelf een prijs bepalen.

 • no-profile-image

  chris

  Ik ben het helemaal met Dhr Wien eens,we gooien onze eigen ruiten in met gehele afschafing van het quota,europees gezien zijn er mogenlijkheden genoeg die voor ons hollanders goed uit kunnen pakken.

 • no-profile-image

  Berend

  Eindelijk weer iemand met verstandige praat.
  Hoop toch echt dat LTO leden Siem Jan
  op het matje roepen. Word hoog tijd dat
  deze man vervangen wordt.
  Mensen die graag voor een kwartje willen melken horen niet onze belangen te behartigen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bedankt voor de toevoeging van de auteur. Ik ben het wel met Wien eens dat Europese verhandelbaarheid van quota voor de sector beter zal uitpakken dan Europese verevening. Je weet dan op voorhand waar je aan toe bent. Daarbij kun je dan jaarlijks bekijken of een aanpassing van de produktie gewenst is. Verevening blijft eigenlijk toch een beetje achter de feiten aanrennen en versterkt het risico op schommelingen in de produktie en prijsvorming.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Helemaal mee eens Wien. De NMV is hier goed mee bezig! Nu LTO nog, ze moeten ook is laten zien dat ze de belangen van de primaire sectoren dienen. Daar aan vast de Cooperaties dat ze van en voor de boeren zijn. En zeker niet tegen de boeren zoals met de melk acties. Je kunt veel bereiken, maar dan wel met de neuzen de goede richting in. een ding is zeker de hard werkende boer verdient ook een goede boterham. Daar moet hard voor geknokt worden, maar zeker niet onder uit gehaalt worden. Het lijkt wel dat er belangenbehartigers zijn die zeer hard werken tegen hun eigen boeren, zodat de winsten in de zakken van graaiers terecht komt!

 • no-profile-image

  boer

  Wien, ik ben geen melkveehouder en van die quota"gedoe" heb ik ook geen verstand, daarom van mij hierover geen mening. Ik wilde graag een opmerking maken over het feit dat je de volgende keer weer over de achterstand van VION gaan hebben. Ik wil je bij deze dan ook graag aanbevelen op per direct een andere afnemer van je varkens te zoeken en je uit te laten betalen op NVV of ISN notering. Dan hoef je ons volgen de keer ook niet te vermoeien/vervelen met die VION soap.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wie is "ik" in dit verhaal?

 • no-profile-image

  anne

  Klein denkfoutje van Vd Brink als hij stelt "Immers als de Europese melkveehouders moeten concurreren op de wereldmarkt dan zullen zij voor een steeds lagere prijs moeten melken. "
  Punt is nml dat melkveehouders moeten concurreren met de wereldmarkt ongeacht of er wel of geen quotering is, zeker Nederlandse melkveehouderij die 75% exporteert binnen en buiten EU.
  Die concurrentie gaat vervolgens beter zonder quotering

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.