Home

Achtergrond 172 x bekeken

Ook vliegtaks in België

De vliegtaks ontwijken door vanaf Brussel te vliegen, heeft binnenkort waarschijnlijk geen zin meer.

De Belgische regering heeft voorgesteld om volgend jaar ook een belasting op vliegtuigtickets te gaan heffen. De nieuwe belasting, die 132 miljoen euro per jaar moet opleveren, bleek een van de manieren om de Belgische begroting voor 2009 op het nippertje rond te krijgen. De ministers sloten vanochtend een akkoord, enkele uren voor de presentatie in het parlement.

De vliegtaks is in Nederland op 1 juli ingevoerd. Die was volgens KLM al een van de voornaamste oorzaken dat er 230.000 passagiers minder vertrokken vanaf Schiphol in de maanden juli en augustus vergeleken met vorig jaar. Dat scheelt veel inkomsten voor KLM en Schiphol, stelde KLM nog vorige week.

Voor passagiers kan het echter best voordelig zijn om net over de grens in het vliegtuig te stappen. De vliegtaks bedraagt 11,25 euro bij vliegreizen binnen de Europese Unie, bij reizen van meer dan 2500 kilometer bedraagt de taks 45 euro per ticket.

Als België de vliegtaks echt doorzet, kunnen Nederlanders nog wel uitwijken naar vliegvelden in Duitsland, zoals Düsseldorf en Aken.
De Belgische vliegtaks past in een reeks maatregelen die totaal ruim 6 miljard euro moeten opleveren om de begroting 2009 sluitend te maken. Besloten is onder meer dat de deelstaten 800 miljoen moeten afstaan. Vlaanderen is daarmee nog niet akkoord.

Idee is ook dat een aanzienlijk aantal ambtenaren niet wordt vervangen. Minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne sprak over vijfduizend ambtenaren. De regering wil verder dat elektriciteitsproducenten 500 miljoen euro bijdragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.