Home

Achtergrond 153 x bekeken

Onjuiste projecties USDA slecht nieuws voor vleessector

De beursweek verliep voor de agribusiness overwegend positief. De AGD-index steeg tot donderdag 6 procent. ADM won zelfs 28,6 procent.

Beleggers reageerden dinsdag opgetogen op het nieuws dat de verwerker van granen en oliezaden met AB Foods een joint-venture met straks een omzetwaarde van 1 miljard euro neerzet. Daar komt bij dat onverwacht de prijzen van agrarische grondstoffen een nieuwe stimulans kregen.

De joint-venture levert plantaardige olie aan de voedingsmiddelenindustrie en maakt zelf margarine. De bijdrage van AB Foods bestaat vooral uit het leveren van handelsmerken. Op de Londense beurs won het aandeel door de deal 3 procent. Het aandeel Agco won sterk aan waarde. Het derde kwartaal steeg de winst van de op een na grootste mechaniseerder in de VS met 33 procent. Met name in Latijns-Amerika en Oost-Europa verkochten trekkers en combines beter dan analisten hadden verwacht. Concurrent Case New Holland maakte een week eerder ook al een recordwinst bekend.

Waar de aan boeren toeleverende bedrijven in het algemeen tevens van profiteerden, is een blunder van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Die stelde de oogst- en zaaischattingen voor mais en soja fors bij, wat de prijzen voor grondstoffen stimuleert. Bij vleesconcerns leidt dit tot aanzienlijk hogere voerkosten, en dus daalden de aandelen van Tyson en Smithfield fors.

Hogere prijzen geven de boer wel ruimte tot investeringen in zaaigoed, kunstmest en mechanisatie. Het Noorse Yara won 24 procent, ondanks het nieuws dat een grote institutionele aandeelhouder besloot het totale pakket in de kunstmestfirma te verkopen. Normaliter reageren andere aandeelhouders daarop met twijfel: is het aandeel over de top heen?

Voedingsmiddelenconcerns profiteerden enerzijds van lagere grondstofkosten, maar profiteerden niet volledig omdat het consumentenvertrouwen zwak blijft, en de economie onzeker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.