Home

Achtergrond 341 x bekeken

Ondernemingsvormen heroverwegen in economisch moeilijke situatie

Bij ondernemen in een 'zwaar weer periode' kan het raadzaam zijn de aansprakelijkheden in de huidige ondernemingsvorm nog eens onder de loep te nemen.

Pieter Dammers van Alfa accountants en adviseurs adviseerde telers, tijdens een LTO Groeiservice bijeenkomst voor komkommertelers in Mijnsheerenland, te bekijken of hun bedrijfsstructuur nog op orde is.

Als het voortbestaan van het bedrijf onzeker begint te worden en er is flink wat privé-vermogen, kan het zinvol zijn om te kiezen voor een rechtsvorm zonder volledige hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld door een bedrijf met natuurlijke personen (zoals een eenmanszaak, maatschap of VOF) in te brengen in een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV). Bij een eventueel faillissement, meer dan een jaar na de overschakeling op die andere ondernemingsvorm, raken telers dan hun privé bezittingen niet kwijt.

Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden kan de partner van een hoofdelijk aansprakelijke teler toch als mede-aansprakelijk worden beschouwd, als die voorwaarden na het afsluiten niet zijn bijgehouden. Als er in een economisch moeilijke situatie familieleningen plaats vinden, kunnen er zekerheden afgesproken worden met de geldverstrekkers. Mocht het bedrijf dan onverhoopt toch failliet gaan, dan krijgen de familieleden geld terug met voorrang op andere leveranciers overgebleven, uiteraard wel nadat de bank haar vorderingen heeft geïnd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.