Home

Achtergrond 175 x bekeken

Nobelprijs Literatuur naar Fransman Le Clézio

De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Dat heeft het Nobelprijscomité donderdag bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De jury omschrijft Le Clézio (1940) als een ”schrijver van nieuwe vertrekpunten, poëtisch avontuur en sensuele extase, een verkenner van een menselijkheid voorbij en onder de heersende beschaving”.

Le Clézio debuteerde op 23-jarige leeftijd met de roman Le Procès-Verbal (Het Proces-Verbaal), waarvoor hij onderscheiden werd met de prestigieuze Prix Renaudot.

Aanvankelijk stond Le Clézio te boek als een vernieuwende en rebelse schrijver, maar gaandeweg werd zijn stijl rustiger en zijn onderwerpkeuze conventioneler. In 1994 werd Le Clézio door de lezers van het Franse literaire tijdschrift Lire gekozen als ’grootste levende Franse schrijver’.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.