Home

Achtergrond 198 x bekeken 4 reacties

Nijpels geeft drogredenen voor ontpoldering Hedwige

In de zoektocht naar alternatieven voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder, heeft de commissie-Nijpels haar werk niet goed gedaan. Dat stelt Actiecomité Red Onze Polders. Het spreekt van volksverlakkerij en vreest na 300 hectare ontpoldering, nog eens 3.000 hectare extra.

Wennen aan de Westerschelde. Zo is de titel van het rapport van de Commissie Natuurherstel Westerschelde, dat dinsdag is gepresenteerd werd door de voorzitter Ed Nijpels. Een eigenaardige titel, want wennen aan een zeearm als de Westerschelde is een gevaarlijk gegeven. Niet gehinderd door enige vorm van bescheidenheid heeft de heer Nijpels zijn rapport gepresenteerd. Zijn opdracht om alternatieven voor ontpoldering te vinden, heeft hij naast zich neergelegd. Immers de aangedragen alternatieven bevatten alleen ontpolderen. En passant gaat hij op de stoel van de regering zitten en wijst de grondverwerving op vrijwillige basis af als zijnde niet goed voor de rechtstaat. Dat onze Belgische buren met omkoperij bezig zijn om 80 miljoen neer te leggen voor de Hertogin Hedwigepolder ontgaat de commissie blijkbaar. Onze verwachting is dat na enkele jaren deze polder bij het havengebied van Antwerpen zal ingelijfd worden.

Heeft de commissie zijn opdracht niet begrepen? De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de Scheldeverdragen te ondertekenen omdat België welwillend tegenover de alternatieven stond. Nu worden deze afspraken met voeten getreden. Er zijn in de Westerschelde zelf voldoende mogelijkheden voor natuurherstel. Deze zijn door de commissie terzijde gelegd, met de argumentatie dat je geen bestaande natuur voor het natuur herstel mag gebruiken, de Natura 2000-regelgeving (die voor dat gedeelte van de Westerschelde nog niet is opgelegd) en dat België niet zou willen mee betalen. Dit zijn geen goede argumenten, het lijkt op pure volksverlakkerij.

De dinsdag gehouden enquête van Omroep Zeeland geeft aan dat 80 procent tegen ontpolderen is. Onbegrijpelijk dat deze commissie het maatschappelijk draagvlak negeert. De Zeeuwse bevolking is enorm teleurgesteld en zal door middel van acties hun ongenoegen laten blijken.Beangstigend is de lange termijnvisie voor de Westerschelde, waarbij na 2014 nog eens 3.000 hectare ontpolderd moet worden. In het kader van zeespiegelrijzing en veiligheid is het absurd om een hooggelegen polder (+2 meter NAP) af te graven. Een polder van 300 hectare kan weinig toevoegen aan het oppervlakte van 40.000 hectare van de Westerschelde. De verwachting is bovendien, dat na twintig jaar het gebied zal dichtslibben. Onteigenen van de Hedwigepolder is een precedent scheppen. Als de politiek dit accepteert, zal er meer naar dit middel worden gegrepen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  het was geen vrijblijvende opdracht,hij wilde dat klusje wel even opknappen voor een flinke grijpstuiver,zo gaat dat tegenwoordig,iedereen natuurlijk geweldig onder de indruk van dit rapport,belazer de massa,grijp de kassa

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wanneer zal een vvder iets zinnigs zeggen? Aan edje te merken: NOOIT.

 • no-profile-image

  wvh

  We zijn al eens eerder bedonderd door de VVD.Toen kregen we van Aartsen.Nu doet Nijpels hetzelfde.Ik stem nooit meer op de VVD

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Rupsje nooitgenoeg.Geen wonder dat er een kredietcrisis is. Zolang uitgerangeerde politici niet oprotten, worden ze met een rapport in de wachtkamer gedumpt. Wanneer haagse bluf met het rapport wil zwaaien kan worden mensen als ed raket met een hoop geld verder weg gedumpt. Vandaar dat de belastingen, zoals btw, zo hard stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.