Home

Achtergrond 345 x bekeken

Nieuwe onderstammen met meer aaltjesresistentie

Onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw hebben een aantal tolerante selecties gevonden tegen wortelknobbelaaltjes in komkommer, paprika en tomaat.

Vooral bij komkommer lijkt nummer 64-10 van Rijk Zwaan een belangrijke aanwinst, zo bleek gisteren tijdens de door het Louis Bolk Instituut in Velden georganiseerde themabijeenkomst “Gezonde bodem, vitaal gewas.” In de potproeven werden bij onderstam 64-10 relatief weinig knobbels en vrijlevende aaltjes gevonden, zelfs in vergelijking met Harry die tot nu toe het meest gebruikt wordt in de grondteelt.

Opvallend is dat de resistentie van de onderstam sterk afhankelijk is van het soort aaltje. Harry is bijvoorbeeld gevoeliger voor Meiloidogyne hapla dan voor M. incognita. Op nummer 64-12 en Becada ontwikkelden zich heel veel M. incognita en nauwelijks M. hapla. Voor de keuze van de onderstam is het dus belangrijk te weten welke aaltjes in de kasgrond zitten.

In de proef bleek dat onderstammen die kruisingen zijn van Cucurbita maxima en C.moschata meestal tegenvallen in aaltjesresistentie. In de proef waren dat bijvoorbeeld Azman, RS 841, TZ 148 en WS 5299.

Bij tomaat bleek dat DRO 131 en Emperador minder aaltjesgevoelig zijn dan Maxifort. Bij paprika zijn Snooker, PR 156, PR 131, WS 2004 en Capital relatief weinig gevoelig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.