Home

Achtergrond 159 x bekeken 1 reactie

Niet zo krenterig!

Minister geeft 12 cent voor biogas terwijl volgens deskundigen ruim 18 cent nodig is.

Het is maar goed dat de meeste ondernemers geen tijd hebben om de krant te lezen. Dan raken ze ook niet zo in de stress van al die crises. Van de grondstof- en voedselcrisis zijn we naadloos in de bankencrisis gegleden. Voor wie bezig is met grote investeringen is het zaak het hoofd koel te houden en de lange termijn in het oog te houden.

Dat geldt in het bijzonder voor biogasboeren. Zo’n installatie kost vele jaren van voorbereiding. Een periode waarin beurskoersen en graanprijzen diverse hoogte- en dieptepunten bereiken en het imago van bio-energie best twee of drie keer totaal kan veranderen. En als die installatie er eenmaal staat, kun je niet meer terug en is het enige wat erop zit het ding jaar in jaar uit te voeren en vol te laten draaien.

In zo’n turbulente omgeving met zoveel onzekere factoren is houvast nodig en dat is er te weinig. Ik sprak net een boer die al sinds 2002 bezig was, al meer dan een ton kwijt was aan vergunningen en er nu toch van afzag. Reden: hij kon het uiteindelijk niet rendabel rekenen. Niet vanwege gestegen bankrente of grondstofprijzen, maar om de te lage gegarandeerde opbrengst van 12 cent per kWh.

De biogasbranche zegt het al een hele tijd: de subsidie is te laag. Er zijn wel aanvragen gedaan, maar als puntje bij paaltje komt, haken deze ondernemers af. Voor minder dan 15 cent durven ze het niet aan. De nieuwste aanbeveling van het ECN, het energieonderzoekscentrum in Petten, bevestigt dat beeld. Dat komt op een minimum benodigde opbrengst van 18,7 cent.

De minister van EZ redeneert dat een lage bijdrage uitdaagt tot inventiviteit en ondernemerschap. De praktijk is echter dat er bijna geen nieuwe projecten van start gaan en dat de bouwers uitwijken naar het buitenland. Zo krijg je geen gezonde groene-energiesector in Nederland. Terwijl er alle reden is daar wel op te mikken. Denk bijvoorbeeld aan het Europese voornemen om groene energie verplicht uit eigen land te laten komen. Om kort te gaan, Nederland is te krenterig.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    onno breitsma

    Waar komt toch het idee vandaan dat overal subsidie op moet zitten? Als het zo'n goede investering is moet het zichzelf kunnen bedruipen, zo niet dan niet investeren.
    In mijn opinie stopt het verstrekken van subsidie het vinden van innovative ideeen. Waarom zou men? Me subsidie zijn minder geslaagde uitvindingen nog steeds rendabel

Of registreer je om te kunnen reageren.