Home

Achtergrond 304 x bekeken 1 reactie

Nederlands fruit best schoon

Op groente en fruit in de supermarkt zaten in 2007 over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen dan het jaar ervoor.

Verder is het Nederlandse fruit beduidend schoner dan dat uit Spanje en Italië, concluderen Milieudefensie en Natuur en Milieu op basis van door henzelf vergaarde informatie.

De twee organisaties publiceerden vandaag op internet (www.weetwatjeeet.nl) de meetresultaten van de overheid naar restanten landbouwgif op groente en fruit in 2006 en 2007. Ze verkregen de gegevens door een beroep te doen op de wet openbaarheid van bestuur. Zo is te lezen dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 in totaal 3706 metingen deed naar bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. "In 2006 zat op 66 procent van dat voedsel landbouwgif, in 2007 nog 63 procent. Ook was de vervuilingsgraad minder.''

Volgens Natuur en Milieu en Milieudefensie zetten de supermarkten van Plus en Albert Heijn klanten in 2007 ''duidelijk vuilere'' producten voor dan in 2006. Plus en Spar zouden de zwaarst vervuilde producten aanbieden, terwijl Lidl en Super de Boer als besten uit de bus komen.

De milieuorganisaties oordelen dat de Nederlandse producten goed voor de dag komen en ook de in Duitsland geteelde groente en fruit een grote verbetering laten zien. "Wie gif in zijn voedsel wil vermijden, kan Spaanse paprika's en komkommers beter laten liggen, net als Italiaanse en Griekse druiven. Deze producten bevatten vaak een cocktail aan bestrijdingsmiddelen, met uitschieters van veertien verschillende gifsoorten per product. Bij sommige producten is directe gezondheidsschade voor jonge kinderen niet uit te sluiten'', aldus Milieudefensie en Natuur en Milieu.

Zij wezen supermarkten er daarom op dat die, net als Duitse supermarkten al doen, extra eisen zouden kunnen stellen aan hun leveranciers. "ALDI, Super de Boer en Lidl hebben hierop snel en adequaat gereageerd. De overige supermarkten zijn opgeroepen dit voorbeeld te volgen, maar tot nog toe weigeren zij hun klanten beter te beschermen. Het mogelijke effect hiervan kan zijn dat de Nederlandse handel de schoonste producten exporteert naar Duitsland en de meer vervuilde producten levert aan de achterblijvende Nederlandse supermarkten.''

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt in een reactie dat Milieudefensie onterecht de indruk wekt dat de volksgezondheid in gevaar is. Het CBL zegt nadrukkelijk dat alle groenten en fruit die in de supermarkten wordt verkocht veilig en gezond zijn.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen

    Hulde aan de Nederlandse telers! Nu de supermarkten nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.