Home

Achtergrond 336 x bekeken

NMa sluit onderzoek naar afspraken in bollensector af

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft haar onderzoek naar concurrentievervalsing in de bollensector beëindigd.

De kartelwaakhond is tevreden met de schriftelijke toezeggingen van brancheorganisaties KAVB en CNB, dat zij telers niet zullen oproepen tot productiebeperking.

De NMa was het onderzoek begonnen na berichten in de media dat over specifieke bloembollen, met name leliebollen, productiebeperkende afspraken werden gemaakt. Op die wijze zou men proberen de prijs gunstig te beïnvloeden; deze was gedaald na het inzakken van de vraag naar de bloembollen.

De NMa vindt dergelijke afspraken ontoelaatbaar, want in strijd met de Mededingingswet. Uitgangspunt voor de NMa is dat individuele ondernemers zelf hun strategie kunnen bepalen over productie en prijs.

Het onderzoek naar afspraken rond de productie van de leliebollen is na de schriftelijke toezegging van genoemde organisaties stopgezet, ook al omdat het gaat om een relatief bescheiden omzet.

Niettemin zegt de NMa de Nederlandse bollensector, waarin in totaal 500 miljoen euro wordt omgezet, de komende tijd nauwlettend te blijven volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.