Home

Achtergrond 209 x bekeken

NEPG wil Europees informatiesysteem voor aardappelen

De organisatie van Europese aardappeltelers gaat een informatiesysteem opzetten over het aardappelaanbod.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) verwacht dat telers dan betere beslissingen kunnen nemen. Het aanbodsysteem is een initiatief van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De doelstelling van de NEPG is om informatie te geven aan telers, zegt secretaris Victor Phaff. "Noordwest-Europa telt een handvol aardappelverwerkende bedrijven die veel inzicht hebben in de voorraad en het aanbod van aardappelen. De 100.000 aardappeltelers ontberen die informatie."

Daarom wil de NEPG informatie over areaal, opbrengsten, verwerking, import en export verzamelen in de vijf landen die zijn aangesloten bij de organisatie. Dat zijn Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Phaff: "De NEPG heeft al informatie over arealen en opbrengst. De andere informatie gaan we nog opzetten. Dat is niet gemakkelijk. In Nederland worden al veel cijfers verzameld. Dat is in andere landen minder."

Phaff hoopt dat in het voorjaar het informatiesysteem is opgezet. "De informatie gaat naar de organisaties in de vijf landen die lid zijn van de NEPG. Zij kunnen dat verspreiden onder hun leden."

Phaff vindt het belangrijk dat de informatie in alle vijf landen wordt verzameld. "De industrie denkt ook Noordwesteuropees. Met de informatie kunnen telers beter beslissen over welke rassen ze willen telen, hoeveel hectares ze willen poten en wanneer ze hun aardappelen willen verkopen. Ook staan ze dan sterker in de onderhandeling met de industrie over de contractprijs."

De VTA, lid van de NEPG, verzamelt al informatie over de situatie in Nederland, zegt voorzitter Louis Beemsterboer. "Ik zie het nut van goede informatie over het aanbod van aardappelen. Dat heb je als ondernemer nodig. Gelukkig is de NEPG enthousiast over ons systeem. Want de informatie moet grensoverschrijdend zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.