Home

Achtergrond 255 x bekeken 8 reacties

NAV: EU-interventieprijs 180 euro per ton graan

De interventieprijs voor graan moet 180 euro per ton bedragen.

De interventieprijs ligt op 101 euro. Maar door de spilfunctie van graan moet die fors omhoog, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "We roepen alle politieke partijen op de minister de opdracht te geven om dit te bepleiten", zegt voorzitter Hanny van Beek-Van Geel.

Volgens Van Beek is een interventieprijs van 180 euro nodig in Europa. Als je kijkt naar de kostenstijgingen van de laatste jaren is een nòg hogere interventieprijs nodig. Voor de huidige interventieprijs kan geen akkerbouwer in Europa graan verbouwen.”

Daardoor ligt er nu geen bodem in de markt, stelt Van Beek. "Het voordeel van de hogere graanprijs van vorig jaar zijn de akkerbouwers al weer kwijt door de prijsstijgingen. Door de lagere graanprijs zijn er minder mogelijkheden om uit te wijken naar andere gewassen, die ook in prijs dalen."

Bovendien moet de invoerheffing weer worden ingevoerd, vindt Van Beek: "De Europese Commissie kiest voor exportbelangen en niet voor akkerbouwers."

Andere sectoren krijgen wel Europese steun, constateert Van Beek. "Er is geld voor schoolfruit en voor de promotie van kip. Voor varkensvlees is er een opslagregeling om de prijs te steunen. Gezien het belang van de graanprijs voor de akkerbouw moet de Commissie hier ook wat aan doen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Beste akkerbouwers: Naar aanleiding van de reactie(tip) van 'veeboer brabant' nog een tip: Word vegetariër.

 • no-profile-image

  Sjaak

  om ook even lekker op niveau mee te doen, waar bestaat jullie melkprijs grotendeels uit? Zonder subsidie zouden jullie jullie bedrijf niet eens rendabel kunnen maken....

 • no-profile-image

  veeboer

  Nu die akkerbouwers even weer iets minder verdienen moet direkt de EU maar weer zorgen voor hun brood. Leve de vrije markt, eindelijk weer tarwe voor € 14,50 in de silo. Tip aan de akkerbouw: minder graan verbouwen, iets anders gaan doen. Vele veeboeren zijn jullie voorgegaan.

 • no-profile-image

  arend

  wat een onozele opmerkingen hieronder,ga eens bij de belastingdienst kijken waar je geld blijft.niet bij de graanteler...

 • no-profile-image

  a

  EU belang is niet zozeer die van export zoals NAV kennelijk denkt maar van afzet naar de varkens/pluimveehouderij. Zonder die afzet heeft de EU-graanteelt een heel groot probleem. EU-graanprijs moet daarom concurrerend zijn. De akkerbouwer krijgt compensatie via de bedrijfstoeslag.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Beste Akkerbouwers begrijp mij goed: Ik vond de reactie van mijn "collega" veeboer brabant erg onsympathiek. Ik snap de spilfunctie van graan namelijk wel. U heeft gelijk dat veel melkveehouders voor hun inkomen grotendeels afhankelijk zijn van het subsidiesteunbedrag.

 • no-profile-image

  akkerboer

  als we minder gaan telen gaan jullie dan weer meer betalen geachte melkveehouders?

 • no-profile-image

  veeboer

  Jullie zijn ook onnozel, granen worden niet zoveel verwerkt in rundveebrok, daar zijn ze zowiso te duur voor. Is een veeboer per definitie een melkveehouder? Wanneer de granen goedkoop zijn, komt er interventie waardoor wij niet kunnen profiteren van een lagere voerprijs. Wordt het graan te duur, moeten wij gewoon de prijs blijven betalen. Wanneer wij echter in dezelfde situatie zitten, is er geen EU die bij een bepaalde prijs gaat opkopen. Is een paar keer gebeurt in het verleden, onder cofinanciering.
  Het is gewoon arrogant om te denken dat een akkerbouwer meer recht op ondersteuning heeft dan een "veeboer" ook al heeft ie dan voor het merendeel varkens.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.