Home

Achtergrond 660 x bekeken

Mineralenmix loopt goed door dure kunstmest

Rinagro uit het Friese Piaam doet goede zaken met haar product Agri-mest. Dit zegt eigenaar Rinze Joustra.

Het mesttoevoegmiddel breekt organische stof af en bindt stikstof in de mest, zodat er minder ammoniakuitstoot is en stikstof behouden blijft voor de voeding van het gewas, aldus Joustra. Wageningse pnderzoeken bevestigen dit deels.

Agri mest is een mineralenmengsel dat al jaren in Nederland verkocht wordt, vroeger door bedrijf Agriton uit Noordwolde, sinds enige tijd weer door Rinagro zelf. Agriton brengt nog een vergelijkbaar product op de markt, maar met extra micro-organismen.

Aanvankelijk werd Agri mest vooral gebruik om mestkorsten in kelders te laten afbreken. "Maar gaandeweg ontdekten we ook dat het niet alleen organische stof in mest afbreekt, maar dat het ook stikstof vasthoudt, waardoor mest effectiever is op het land en minder kunstmest nodig is," zegt Joustra. Naar zijn oordeel ontdekken boeren dat ook steeds meer en stijgen de verkopen van Agri mest flink. Dit jaar is de verkoop al verdubbeld, stelt Joustra.

Voor de vergister is het geen handig product, want het breekt de organische stof wel af, maar het vergisten gaat juist moeilijker. Voor toepassing in reeds vergiste mest werkt het wel weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.