Home

Achtergrond 221 x bekeken

Middel-punt voor LTO

Het onderzoek dat LTO heeft laten doen naar de gevolgen van een nieuwe EU-verordening voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen heeft zijn uitwerking niet gemist: het bericht dat teelten als de tulp uit Nederland zouden verdwijnen was de opening van De Telegraaf, en ook veel andere media berichtten erover.

Aanleiding voor de VVD om vragen te stellen en zelfs te schermen met een spoeddebat. Minister Gerda Verburg op haar beurt vindt de ophef overtrokken. Verburg heeft een punt als ze aanvoert dat er nog geen besluit is genomen. Tegelijk roept de opstelling van het ministerie in dezen vragen op: terwijl de gevolgen van allerlei wijzigingen van het GLB (ontkoppeling, flatrate) uitentreuren worden berekend, heeft LNV dit nagelaten voor de nieuwe middelenrichtlijn. De minister verschuilt zich achter weinigzeggende percentages van de Commissie, die moeten aantonen dat maar een klein deel van de middelen verdwijnt.

Ook de Kamer (en, eerlijkheidshalve, de pers) trok tot nu toe niet aan de bel, bij gebrek aan inzicht in de concrete gevolgen. Dat de VVD nu wel zwaar politiek geschut inzet heeft dan ook iets opportunistisch. Maar goed, dat zal LTO en organisaties als Nefyto een zorg zijn. Zij zijn er in elk geval in geslaagd de discussie concreter te maken. Het minste wat minister Verburg nu te doen staat is haar geruststellende woorden met cijfers te onderbouwen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.