Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

'Meerproductie paprika van 10 kilo is reëel'

Het Productschap Tuinbouw (PT) start in december zeer waarschijnlijk een onderzoek naar productieverhoging van paprika van 30 naar 40 kilo per vierkante meter.

Onderzoekers hopen met een combinatie van factoren aantonbaar meer te produceren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Groen Agro Control, WUR Glastuinbouw en DLV Planten kost 385.000 euro.Bij telers en onderzoekers bestaat al langer het vermoeden dat een meerproductie bij paprika mogelijk is, maar tot nu toe bleek een eenduidige aanpak niet bevredigend. Op verzoek van de Landelijke Commissie paprika van LTO Groeiservice wordt nu gekeken een of combinatie van teeltstrategieën, zoals diffuus licht en snoeistrategie, wel tot meerproductie leidt.

"We zien in andere gewassen dat meerproductie mogelijk is door de teeltstrategie aan te passen. We weten dus dat het mogelijk is, maar bij paprika lukt dat maar minimaal", legt Jaap Bijdevaate van DLV Plant uit. Volgens de onderzoeker staan een aantal belemmeringen meerproductie in de weg. Zo is er het probleem met de plantbelasting. "We hopen beter inzicht te krijgen in het assimilatenvraag- en aanbod door de belasting te meten. Met die gegevens kan een teler bijvoorbeeld beter beslissen wanneer hij zijn vruchten moet winnen om meer vruchtzetting te krijgen," licht Bijdevaate toe.

Of een meerproductie van 10 kilo haalbaar is durft Blijdevaate niet met zekerheid te zeggen. "Die 10 kilo meer opbrengst is een wens van de telers. Maar gezien de resultaten met andere gewassen zou het wel moeten kunnen." De eerste resultaten worden verwacht in mei 2009. Het onderzoek bestaat uit een praktijkproef bij drie telers en een teeltproef in een onderzoekskas van de WUR. Naar alle waarschijnlijkheid zal het PT maandag instemmen met het onderzoek.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    J.A.M. 't Hoen (Koos)

    Wil even reageren op de 10 kg meer Paprika's daar ik 12 jaar onderzoek heb gedaan in kwaliteit en productie verbetering en dat nu in een PowerPoint presentatie presenteerd voor Groenten, Bloemen en planten teelten en mogelijk een positieve bijdrage kan leveren bij het bereiken van de 10 kg meer opbrengst in de Paprika teelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.