Home

Achtergrond 164 x bekeken

'Loe de Jong noemde Juliana rijp voor gesticht'

Dr. Lou de Jong, de grote geschiedschrijver van de Tweede Wereldoorlog, vond koningin Juliana ten tijde van de Greet Hofmansaffaire 'rijp voor het gesticht'.

Dat staat althans te lezen in het oktober/novembernummer van Hollands Diep. Hoofdredacteur Robbert Ammerlaan, ook directeur van De Bezige Bij en ooit met prins Bernhard in de weer om een boek over hem te maken, schrijft het in zijn artikel A spoiled German boy; Juliana & Bernhard; Het verhaal van een huwelijk. Volgens Ammerlaan zei de eerbiedwaardige De Jong ooit tegen hem: ”U weet toch net zo goed als ik dat de koningin in de Hofmanstijd hartstikke gek was? Want dat was ze – rijp voor het gesticht.”

De Hofmansaffaire ontstond nadat Juliana en Bernhard de gebedsgenezeres in huis hadden gehaald om iets te ondernemen tegen de oogkwaal van prinses Marijke, later Christina. Een heftige huwelijkscrisis ontstond. ”Wat er ook allemaal in de Hofmansaffaire aan de orde is geweest, voor Bernhard draait de huwelijkscrisis tussen hem en zijn vrouw tenslotte om zijn moeder”, aldus Ammerlaan. Bernhard was woest omdat Juliana zijn innig geliefde moeder Armgard ten onrechte van van alles en nog wat had beschuldigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.