Home

Achtergrond 142 x bekeken

Lichte omzetgroei detailhandel

De Nederlandse detailhandel heeft in augustus 1,3 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli was de stijging volgens herziene cijfers nog 5,3 procent.

De prijzen stegen met 2,5 procent, terwijl het volume daalde. De omzetontwikkeling werd negatief beïnvloed doordat augustus dit jaar een minder gunstige samenstelling van de koopdagen had dan vorig jaar. Na correctie voor dit effect komt de prijsstijging uit op 3 procent en steeg het volume met 0,5 procent. De gecorrigeerde omzetgroei komt daarmee in augustus uit op bijna 3 procent.

De groei van het aantal verkochte producten (volume) schommelt al sinds maart rond het nulpunt. ,,Alleen in mei hadden we nog een significante stijging door het Europees kampioenschap voetbal'', aldus een woordvoerster van CBS.

De grootste omzetstijging (4 procent) vond plaats in de voedings- en genotsmiddelensector. Dat was geheel te danken aan hogere prijzen. Die stegen met ruim 5 procent, terwijl het aantal verkochte artikelen met bijna 1 procent daalde.

In de non-foodsector was nauwelijks sprake van omzetgroei. Dat lag niet aan de vraag naar huishoudelijke artikelen. De omzet van deze producten steeg met 7 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.