Home

Achtergrond 178 x bekeken 2 reacties

Landbouwcommissie EP blijft bij kleine verhoging melkquota

De melkquota moeten de komende twee jaar telkens met 1 procent worden verhoogd.

Of de quota daarna verder moeten worden verruimd hangt af van de marktsituatie op dat moment.Dat vindt de landbouwcommissie van het Europees Parlement, die daarover gisteren stemde.

De landbouwcommissie volgt hiermee het voorstel van haar lid Capoulas Santos, en wil daarmee minder ver gaan dan de Europese Commissie die een verruiming van vijf keer 1 procent heeft voorgesteld.

De landbouwcommissie vindt ook dat er een melkfonds moet komen voor melkveehouders die minder concurrerend zijn. De commissie is uiterst verdeeld over de route naar de uiteindelijke afschaffing van de quota in 2015. De meeste leden lijken nationale belangen de doorslag te laten geven.

Het Commissievoorstel om 8 procent extra over te hevelen van de inkomenssteun naar plattelandsontwikkeling (modulatie) is door de landbouwcommissie aanzienlijk afgezwakt.

Het voltallige Europees Parlement stemt in november over de voorstellen over de ‘health check’. Vervolgens is het eindoordeel aan de EU-landbouwministers.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Frans-Jan

    Elke keer lees je dat er beslissingen worden genomen maar dit kan ik geen beslissing noemen. Of je kiest voor afschaffen van de quotering of de quotering blijft maar op deze manier "zacht landen" daar is niemand bij gebaat want nu moet je of duur quotum blijven kopen of met de rem erop nog 7 jaar blijven melken. De zachte landing is nu alleen plezierig voor de quotumhandelaren. Mijn moeder zei altijd zachte heelmeesters maken stinkende wonden en daar moet ik nog wel eens aan denken als ik weer wat over het europees landbouwbeleid lees!

  • no-profile-image

    gert

    de melkproductie bleef in augustus al ver achter

Of registreer je om te kunnen reageren.