Home

Achtergrond 279 x bekeken

LEI: grasdrogerij kan EU-steun niet missen

De zes Nederlandse groenvoerdrogerijen kunnen de huidige 33 euro Europese droogsteun niet missen.

Zonder zijn ze niet concurrerend meer. Zeker bij de huidige energieprijzen. Dit concludeert het landbouweconomisch instituut LEI van Wageningen UR in een onderzoek naar de gevolgen van de ontkoppeling van de Europese droogsteun. De EU besluit bij de nu lopende health check waarschijnlijk tot volledige ontkoppeling van de droogsteun.

De groenvoerdrogerijen hebben Europees gezien maar een klein aandeel meer in de totale Europese veevoervoorziening. Ze leveren minder dan 1 procent van de mengvoer- en grondstoffenbehoefte voor de veehouderij. In Nederland zijn ze goed voor goed 170.000 ton gedroogd product. Daarvan wordt 100.000 ton geleverd aan de mengvoerindustrie. De overige 70.000 ton wordt gedroogd in opdracht van boeren.

Veertig jaar waren er zo’n zeventig groenvoerdrogerijen. Hun aantal is gaandeweg afgenomen. Vanaf 2000 kregen de overblijvende bedrijven het extra moeilijk vanwege de steeds verder stijgende energieprijzen. De gedeeltelijke ontkoppeling van de EU-steun in 2003 was een extra tegenvaller.

Een gedeeltelijk antwoord op de lastiger wordende marktomstandigheden vonden de drogerijen in de gedeeltelijke omschakeling naar gedroogde balen gras en luzerne in plaats van brok. Hiervoor is minder energie nodig en het product levert een hogere gemiddelde prijs op. Voordeel is dat het product vanwege de extra structuur beter tot zijn recht komt.

Een belangrijke niche voor de groenvoerdrogerijen is markt voor biologisch veevoer. Ongeveer 15 procent van de gedroogde voeders is biologisch geteeld. Gedroogde voeders zijn een belangrijke bron van niet-transgeen veevoer. Het is eiwitrijk en de voeders kunnen helpen de concentraties onverzadigde vetzuren in de melk te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.