Home

Achtergrond 130 x bekeken

'Kwart jongeren bezorgd over kredietcrisis'

Een kwart van de jongeren in Nederland maakt zich door de kredietcrisis meer zorgen over de toekomst dan een maand geleden.

Dat blijkt uit een enquête onder het Top-X-jongerenpanel van EénVandaag in samenwerking met 3FM NOS/Headlines, waarvan de uitkomsten vrijdag bekend werden.

Bijna een vierde verwacht persoonlijk nadeel te ondervinden van de crisis. Geen hypotheek kunnen krijgen, onzekerheid over een baan en waardevermindering van het geld, noemen jongeren het meest. Ook waardevermindering van aandelen en spaargeld zijn onderwerpen van zorg. Aan het onderzoek deden 1750 jongeren van 12 tot en met 24 jaar mee.

Driekwart van de ondervraagden volgt de ontwikkelingen rond de kredietcrisis een beetje tot heel goed. Afgelopen week werd er bij 62 procent thuis over gesproken. Jongeren maken zich drukker over de crisis naarmate hun ouders daar ook meer zorgen over hebben. Een op de vijf van de respondenten denkt de komende tijd 20 procent minder te kunnen besteden.

De manier waarop de regering de crisis aanpakt, beoordelen de jongeren als positief. Volgens 65 procent pakt de regering de crisis tot zover goed aan. Driekwart is ook positief over zijn of haar toekomst over tien jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren flink sparen. Negen op de tien hebben een spaarrekening waar ze zelf of hun ouders geld op sparen. Een tiende heeft tussen de 5000 en 10000 gespaard, een tiende, voornamelijk deelnemers boven de 20 jaar, heeft meer dan 10.000 euro op de bank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.