Home

Achtergrond 984 x bekeken

Kunststof Skys verdringt houten klomp

Door de terugloop van het aantal boeren zijn het zware tijden voor de houten klomp.

De grootste fabrikant ter wereld in Beltrum produceerde in de hoogtijdagen 600.000 klompen per jaar. "Dat is nu nog maar de helft", aldus eigenaar Paul Nijhuis van klompenfabriek Nijhuis.

De Achterhoekse ondernemer zat niet stil en heeft nu de Skys ontwikkeld, een eigentijdse 'klomp' van kunststof in allerlei kleuren.

"De leest is afgeleid van de klomp. De Skys is zeer hygiënisch en wasbaar. Geschikt voor ziekenhuispersoneel, maar ook voor voetbalfans. Die kunnen straks met hun eigen Skys, voorzien van het clublogo, het stadion in", vertelt Nijhuis. De tijden veranderen. Vroeger had ieder dorp z’n eigen klompenmakerij. Dat culturele erfgoed is verdwenen. De sanering in de agrarische sector diende zich jaren geleden al aan.

"Voor ons bedrijf aanleiding om ons ook te richten op de productie van souvenirklompen. We maken inmiddels jaarlijks drie miljoen souvenirklompen; van sleutelhanger tot kunststof klompsloffen." Een steeds groter deel van de productie wordt in China gedaan. In de hoogtijdagen werkten er in Beltrum 65 fulltimers; dat zijn er nu nog 35. Op de vraag wanneer er voor zijn eigen klompenfabriek alleen nog een museumfunctie resteert, zegt hij: "Daar geloof ik niet in. We kunnen best afslanken, maar er zal altijd vraag blijven naar de oer-Hollandse klomp."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.