Home

Achtergrond 204 x bekeken

Kroes keurt garantiefonds Nederlandse banken goed

EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft vandaag het garantiefonds van 200 miljard euro goedgekeurd dat minister Wouter Bos (Financiën) heeft geopend voor de banken en financiële instellingen in Nederland.

Kroes maakte dat vrijdag bekend. De goedkeuring geldt voorlopig alleen de garanties. Kroes oordeelt nog niet over de 10 miljard euro die Bos in ING steekt of de 3 miljard voor Aegon. Het kabinet moet daarover eerst nog de details aan Kroes laten weten.

Het Nederlands kabinet besloot op 13 oktober zich garant te stellen voor leningen ter waarde van in totaal 200 miljard die Nederlandse banken of financiële instellingen aangaan. Dat was nodig omdat het interbancaire geldverkeer dreigde op te drogen. Kroes constateerde vrijdag dat het plan van Bos in lijn is met de Europese regels voor staatssteun. De ontvangers van steun betalen daarvoor marktconforme vergoedingen, de steun is beschikbaar voor de hele sector, beperkt in tijd en omvang en biedt garanties tegen misbruik.

Kroes: "De Nederlandse garantieregeling is een doeltreffend instrument om financiële instellingen de toegang te blijven geven tot de financiering die zij op de korte en middellange termijn nodig hebben. Tegelijk zijn er stevige garanties tegen mogelijke misbruiken ingebouwd.''

De Nederlandse EU-commissaris eist ook dat de staatssteun alleen bedoeld is om banken te helpen met de problemen die het directe gevolg zijn van de huidige crisis. Steun die leidt tot een kunstmatig voordeel ten opzichte van andere banken en het aantrekken van extra investeerders of klanten is verboden.

Kroes is altijd bijzonder streng als het gaat om staatssteun, omdat die concurrentieverstorend kan werken. Maar ze heeft wel de ruimte om de regels in de huidige diepe financiële crisis flexibel te interpreteren, als de risico's voor faillissement van banken of financiële instellingen groot zijn.

Kroes keurde de afgelopen dagen de reddingsplannen van een reeks EU-landen al goed. Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Ierland, Portugal, Zweden en Frankrijk kregen al het groene licht voor hun plannen. In totaal zegden de EU-landen voor 1,8 biljoen euro toe aan garanties voor leningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.