Home

Achtergrond 243 x bekeken

'Kredietverlening lijdt niet onder crisis'

De kredietverlening aan de agrarische sector lijdt niet direct onder de kredietcrisis.

Maar de stijgende rente heeft wel effect op de beoordeling van investeringsplannen.

Dat zeggen financieel deskundigen van Rabobank en Abab-adviseurs en accountants. Zij reageren op opmerkingen van directietopman Kjeld Johannesen van het Deense vleesconcern Danish Crown, die vreest dat varkenshouders omvallen door de huidige kredietcrisis.

Vleesconcern Danish Crown bekijkt de escalerende financiële crisis met zorg vanwege het grote risico voor leveranciers dat daardoor is ontstaan, zegt Johannesen. Adviseur varkenshouderij Erik van der Hijden van advies- en accountantskantoor Abab zegt dat de situatie in Nederland niet zo is dat de kredietcrisis wezenlijk effect heeft op de kredietverstrekking.

Hij wordt daarin bevestigd door Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw van de Rabobank. "Eigenlijk is het antwoord op de vraag of de kredietcrisis de bank extra voorzichtig maakt in de agrarische sector eenvoudig: nee. Ons beleid bij de beoordeling van investeringsplannen is nu net zo als drie jaar geleden. Dat mensen de beleving hebben dat we nu voorzichtiger zijn, heeft andere oorzaken. Als ze nu een hogere schuld hebben dan drie jaar geleden, dan is het logisch dat we daar kritisch naar kijken."

De kredietlast van de Deense varkenssector is de afgelopen jaren flink opgelopen door de tegenvallende vleesprijzen. Van der Hijden zegt dat het grootste probleem voor de varkenshouderij in Nederland niet de kredietcrisis is, maar de prijsdaling. "Misschien dat banken iets voorzichtiger zijn bij het verstrekken van kredieten, maar dat is niet van essentieel belang voor de situatie in de varkenshouderij", meent Van der Hijden. De prijsdaling en de hoge kosten zijn de oorzaak van het liquiditeitsprobleem in de varkenshouderij.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.