Home

Achtergrond 150 x bekeken 3 reacties

Ivoorboleet terug in Nederland

De ivoorboleet is terug in Nederland. De paddenstoel was in 1968 voor het laatst gezien.

Vorige maand ontdekten mycologen (onderzoekers van zwammen en schimmels) in het Drents-Friese Wold nieuwe exemplaren. Dat heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging bekendgemaakt. Volgens de vereniging gaat het de laatste jaren beter met de paddenstoelen in Nederland. Meer soorten die allang waren verdwenen, komen terug, zoals de scherpe gele ridderzwam.

De vereniging presenteert volgende week zaterdag in Ede de nieuwe Rode Lijst Paddenstoelen, die iets is ingekrompen in vergelijking met vier jaar geleden.

In Nederland komen ruim 4.800 paddenstoelsoorten voor. Ruim 1600 soorten staan op de Rode Lijst. Volgens mycologen komt dat door luchtvervuiling, vermesting en verzuring van de leefomgeving.

Maar ook natuurbeheerders hadden tot voor kort weinig oog voor paddenstoelen. Zo is er veel soortenarm naaldbos gekapt, terwijl daar juist zeer veel paddenstoelen groeien die het nergens anders doen. 70 Procent van de paddenstoelen die alleen in naaldbossen groeien, staat op de Rode Lijst.

De Nederlandse Mycologische Vereniging bestaat honderd jaar. Daarom is in Ede een grote paddenstoelenexpositie ingericht. Ook verschijnen volgende week zaterdag een boek en een nieuwe serie postzegels van TNT Post.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  honger

  heeft Gert niets beters te doen dan azijnzeiken?

 • no-profile-image

  gert

  dan is het toch verkeerd geweest dat de laatste jaren honderden hectares naaldbomen gekapt zijn tussen diever en appelscha,op advies van al die zgn.deskundigen, die zaten er met hun dikke salaris er goed naast,de woudreus heeft toch gelijk gehad

 • no-profile-image

  Paul Cohn

  Pas nu maar op voor commerciele pluk:
  er zijn mensen die liever met een scherp mes naar zeldzame paddenstoelen gaan zoeken dan met een spiegeltje...
  www.tctubantia.nl/regio/hofvantwente/3845099/Eekhoorntjesbrood-van-Twickel.ece

Of registreer je om te kunnen reageren.