Home

Achtergrond 275 x bekeken

Interesse glastuinbouw Terneuzen blijft achter

Het aantal tuinders dat zich wil vestigen in het nieuwe glastuingebied nabij Terneuzen blijft achter bij de verwachting. Tot nu toe zijn twee tuinders actief in het gebied van 160 hectare. Er is ruimte voor acht tot tien tuinders met een gemiddeld areaal van 20 hectare.

Doetinchem –
Jan Uilenreef, directeur van WarmCo2, het project dat tuinders in het gebied van warmte en kooldioxide voorziet, erkent dat tuinders niet in de rij staan voor een kavel. ”We hadden gepland dat zich nu zo’n vijf tuinders zouden hebben gevestigd, maar het kost langer dan gedacht om tuinders deze kant op te krijgen.” Vooral de financiële crisis en de energieproblematiek leiden er volgens Uilenreef toe dat tuinders afwachten. ”We zijn met een tiental tuinders in gesprek, maar die evalueren eerst of ze het wel financieel rond kunnen krijgen.”
Uilenreef blijft intussen optimistisch en denkt dat het gebied in 2012 volledig wordt benut. ”Omdat we CO2 en restwarmte van de industrie leveren, kunnen tuinders 90 procent op energie besparen. Gezien de hoge energieprijzen is dat aantrekkelijk.”
Het glastuinbouwgebied richt zich primair op niet-belichte teelten en tuinders met WKK kunnen in eerste instantie niet terecht, ”maar dat laatste is niet onbespreekbaar,” vertelt Uilenreef.
Gisteren opende de opleidingskas van het voorlichtings- en opleidingscentrum voor de glastuinbouw (VOC) in Terneuzen. Het VOC leidt werkzoekenden op voor een baan in het Terneuzense glastuinbouwgebied. Het gebied omvat 160 hectare en moet in de toekomst maximaal 1.500 mensen een baan bieden. Naar verwachting zullen 150 cursisten jaarlijks een plaats bij een van de glastuinbouwbedrijven moeten vinden. Er zijn nu 300 belangstellenden voor de opleiding, die bedoeld is voor laaggeschoolden. Op termijn worden ook middenkader-opleidingen gefaciliteerd.
De opleidingskas van 0,6 hectare gaat naar verwachting in februari van start. Vijf cursisten beginnen dan in de tomatenteelt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.