Home

Achtergrond 288 x bekeken 23 reacties

Inkomen boer en tuinder daalt sneller dan in rest EU

Nederlandse boeren en tuinders hebben hun inkomen sneller zien dalen dan hun Europese collega's.

Het inkomen per arbeidskracht nam in de periode van 1997 tot 2007 af met 18 procent. Dat blijkt uit een analyse van het landbouweconomisch instituut LEI. Het inkomen per arbeidskracht in Denemarken en Frankrijk nam in dezelfde periode slechts af met enkele procenten, terwijl het inkomen in Groot-Brittannië stabiliseerde. In Duitsland steeg de toegevoegde waarde met 45 procent.
LEI-onderzoeker Kees de Bont benadrukt dat Nederland nog altijd voorop loopt. "Maar het is tegelijk duidelijk dat we relatief onze positie deels hebben prijsgegeven."

Marktmacht is volgens het onderzoek een belangrijke oorzaak van teruglopende inkomens. Boeren zijn onvoldoende in staat kostenstijgingen door te berekenen, en zijn gedwongen hun bedrijfsvoering daarom voortdurend aan te passen. Overheidsbeleid om de prijsvorming te sturen kan volgens de studie de pijn verzachten, maar de druk niet wegnemen. Bedrijven zijn nu eenmaal relatief klein, zijn vooralsnog onvoldoende in staat activiteiten af te stemmen en concurreren op min of meer verzadigde markten.

De achteruitgang valt volgens de onderzoekers van het landbouweconomisch instituut met name te verklaren door de prijsontwikkeling. Daar waar prijzen van consumentenproducten stegen met 3,5 procent per jaar, was dit 3 procent voor voedingsmiddelen en slechts 1,5 procent voor primaire landbouwproducten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  He Hertog , je klinkt een beetje gestrest. Ze hebben je toch niet gekort op de "steun"? Gelukkig heb je geen vrouw en ook geen kinderen en zoals jij je gedraagd blijft dat ook zo dus is het alleen maar jij die het hoofd moet bieden aan de ontberingen . Maar zolang er hertog jan bier in de koelkast staat redt jij het wel . Ik koop volgend jaar als we in Nederland zijn wel een kratje voor je . Ja we hadden nog wat punten op de mastercard Hertog dus ik denk laten we daar maar snel wat vliegtickets voor kopen voor ze vervallen . Wordt vast hardstikke leuk . Het is omdat jij iedere keer al zo liep te hinten , anders hadden we er mischien wat anders mee gedaan . Hector , ik loop niet in de steun dus ik zal maar eens wat gaan doen . Dag hoor !

 • no-profile-image

  jol

  vandaag nog alle subsidies wereldwijd intrekken dan komt het vanzelf goed.
  marktwerking noemen we dat.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Geeft niks hoor Hertog, ik heb alle tijd voor jou. Je bent trouwens aardig op de hoogte van het reilen en zeilen in Epe, Hertog! Ik ben trouwens katholiek. Katholiek en Epe ligt elkaar niet zo volgens mij. En daarbij is het mij te ver fietsen vanuit Eibergen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hertog . Door mijn beroepsgenoten in Nederland een handje te helpen met onder andere de rotte appels , de ratten en de builenpest is er minder kans dat Canada met deze ziektes kwalen en investations te maken krijgt . En ik vind het ook heel leuk werk . Elke keer als ik een stukje schrijf weet ik dat er bij jou wat van blijft hangen . Dat geeft enorme voldoening . Het is alsof je een aap het fietsen leerd . Daarmee bedoel ik absoluut niet dat je zo dom bent als een zak met hamers . Je komt mischien gewoon door toeval zo over . Maar zoals we dat hier zeggen ben je in ieder geval niet het meest scherpe stuk gereedschap in de werkplaats . De schrik sloeg me trouwens om het hart toen ik dacht dat je voor de blubberton gesprongen was . Stel je voor , al die inspanning van zoveel mensen allemaal voor niets geweest . Ik ben blij dat het je goed gaat . En wie weet gaat je uitkering binnenkort nog wat omhoog . Hector welterusten .

 • no-profile-image

  gert

  arbeidskracht,mijn medewerker is er nog niet op achteruitgegaan ,zelfs een beetje op vooruit,de cao in de landbouw is dit jaar het meest gestegen t.o.v. van de andere cao,s

 • no-profile-image

  W Geverink

  Over vastlullen gesproken Ryan , jullie is het vast niet ontgaan hoe melkveehouder Hector vastlulde in Kamer tegen ontpoldering . Dagen lag die blog stil . Iedereen zat te wachten . Voor hector was dat echt de tijd om een duit in het zakje te doen . Hij liet die kans echter voorbij gaan en we weten allemaal dat dat niet was omdat hij het niet had gezien . Omdat hij het leuk vindt om "aandacht" te krijgen controleerd hij regelmatig of er nog reacties zijn op zijn "uitlatingen". Mensen , daarmee is officieel bevestigd dat Hertog de persoon is waar wij hem al die tijd al voor uitmaakten .

 • no-profile-image

  HERTOG JAN

  Geweldig bericht. Jammer dat het nog niet SNELLER zakt. Waren we er nog eerder avnaf. Ja, ja de discussie is weer los. ALS IK VERSCHIJN. ZET EERST IN JE BERICHT DAT IK GEK BEN, ANDERS ZOU IK DAT VERGETEN. O JAA VOOR DE GGGGRISTELIJKEN OOK EVEN PLAATSEN DAT IK WEER LOS BEN.
  Nogmaals: een meer dan fantastisch bericht. leve de natuur.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Melkveehouder heeft helemaal gelijk. Boeren willen vooral heeeeeel er hard werken en koste wat het kost boer blijven. Denk eens rationeel, verkoop de boerderij en ga rentenieren nu het nog kan. Diegene die overblijft heeft door een verminderd aanbod een betere prijs. Marktwerking. Boer zijn is een eigen keuze.......het hoeft niet, je kunt ook wat anders gaan doen. Ik zou zeggen ga vooral lekker door met heeeeeeeeeeeeeeeeel hard werken voor niks.

 • no-profile-image

  kip

  kip

 • no-profile-image

  HERTOG JAN

  haa geverink. hoe gaat het met die fiscale vluchteling. jij moet je bezighouden met canada, daar woon je toch zo lekker. hopelijk gaat jouw inkomen ook naar beneden en verrek je binnenkor van de honger. ga maar ijsberen vangen, die gaan anders och dood door de opwarming van de aarde, waar vooral boeren schuldig aan zijn.
  Ons Ryanneke is ook weer terug van de grgrgrgristelijke ouderling in epe. In epe is het oppunt van onzekerheid nog steeds: VADERDAG!!!! Ryanneke lekker blijven doen bij de ouderling op schoot. Fijn is dat. Tussen haakjes: ik ben vandaag wat laat, was pas om drie uur op vanmiddag, toen nog vlug mijn uiykering moeten regelen. Sorry dat jullie zo lang hebben moeten wachten op mijn gigantisch betoog.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Hé gekke Hertog, ook weer los? Hier je gestoorde broer. Trouwens wij leven van subsidie dus inkomen doet niet ter zake.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Laat hem toch Jeroen. Verder heeft hij waarschijnlijk toch niets. Er zijn twee dingen die je kunt doen. Of je negeert hem of je lult hem vast. Persoonlijk vind ik de laatste leuker.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Reden te meer collectief de voedselverkoop zelf ter hand te nemen om de keten te sluiten. Met deze verschillen in marge kun je best wat aanloopverliezen incasseren. Er valt gewoon weinig te verliezen, zeker met de ingezakte aandelenkoersen niet.

 • no-profile-image

  h v d zandt

  omdat de solidariteit tussen boeren en tuinders ontbreekt krijgen we ook nooi "marktmacht" : eigen metaliteit dus

  jammer maar helaas denken we het allemaal dat we het zelf wel kunnen redden...........helaas
  misschien een idee voor neuwe solidariteit of moet de armoede eerst nog veel groter worden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het probleem is dat de Nederlandse boer wil vooral heeeeeeeeel hard wil werken zonder iets te verdienen. Daardoor wordt er voor de verschillende productiefactoren zoveeel betaald dat er gewoon geen rendement meer te behalen valt ,alleen misschien voor de 5% beste. Maar de boer is toch gelukkig, want hij mag heeeeeel hard werken en de volgende in de productieschakel lacht zich rot bij zoveel onnozelheid!!!!!!!

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Oh ja, en laat je toetsenbord eens nakijken! Die vertoont de laatste tijd behoorlijk wat haperingen.

 • no-profile-image

  gezond verstand

  He Hertog Jan, ik merk, dat het vitamine B tekort (wegens het niet consumeren van vlees) keihard heeft toegeslagen. Dementie is niet ver meer. Ga zo door.

 • no-profile-image

  Live style

  Hard werken is helemaal niet erg (voor sommigen op dit forum twijfel ik hieraan) Beloond worden hiervoor in geld en waardering is heel erg belangrijk ,de zin in hard werken gaat er wel uit als het zuigende volk je heeft behandeld (Zuigende volk = Top managers van bv Energie bedrijfen , Banken ect )

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Hertjog,

  Jij discusseerd niet, jij roept alleen.
  Vind het ondertussen wel eens, dat er een punt is dat DE WEBREDACTIE EENS MAG INGRIJPEN OP ZOIETS.MEN HOEFT GEEN GELIJK TE KRIJGEN/HALEN,MAAR DIT SOORT FIGUREN VERZIEKT ENIGE DISCUSSIE!!!

 • no-profile-image

  Bezorgde veehouder

  Nog even zo door gaan, dan heb je geen boer meer over en is alles natuur. Dan hebben die flierenfluiters hun zin. Maar als de crisis doorzet krijgt iedereen honger. Als dan de boeren nog maar voor zich zelf gezorgd hebben, kunnen ze mischien nog een keer lachen! Het is toch ongeloofelijk schandalig dat men zo met de producent van voedsel om gaat. Men kijkt wel naar die arme landen en vindt er van alles van, maar laat zijn eigen boeren gewoon kapot gaan! Waar is die grote LTO of beter gezegd de ZLTO? Ze zijn meer bezig, samen met hun cooperaties en haar ondernemingen om winst te maken over de ruggen van de boer. Dit in plaats van samen een vuist maken voor een redelijke kostprijs dekkende opbrengst prijs voor het product! Macht en arogantie is heeft de boven toon en de boer moet naar hun pijpen dansen. Het zijn hun slaven!!! Overleg is met de boeren over het beleid, i.p.v. uitpersen!! Geef is toe dat er nieuwe stromen zijn in de belangenbehartiging, de vakbonden. Zij komen op voor hun boeren, laten zaken onderzoeken op waarheid en eerlijke regelgeving. Dit is toch het fundament van redelijk bestuur, weten waar je over praat en dan je rug recht houden. Zo nodig naar de rechter stappen om het eerlijke recht te halen. Als je dit niet doet wordt je uit gemolken en houdt het nooit op! Inkomen gaat om markt macht. Het probleem is dat veel boeren die in de besturen zitten vriendjes van elkaar zijn. Ze zitten er vaak voor zich zelf, als je niet meeloopt in hun straatje wordt je gemeden! Iemand die hiervan op de hoogte is, schrikt er zelf nog van wat er uit gespookt wordt. Je moet er ingezeten en mee gemaakt hebben om het te begrijpen. Hier zit dan ook het probleem, eenheid maakt macht, maar de slechterrikken verpesten het. Het enige is goede concurentie, je moet naar een ander kunnen. Dan hebben die grootmachten geen kans om je uit te buiten. Hier zou de NMA zeker als eerste na moeten kijken. Nu gaat de consument voor, als dit zo door gaat, hebben ze binnen kort geen producenten meer!!!!!

 • no-profile-image

  HERTOG JAN

  OKEEEEE Robert uit Drenthe. Je hebt helemaal gelijk. We moeten ze heel hard laten werken, voor niks. Als ze hard gewerkt hebben, nemen wij het af. Zijn ze mooi bedankt. Zo moet dat. onze fiscale vluchteling in Canada had ook nog wat te mekkeren, maar die is al gezien, daar hebben we geen last meer van. Die kan van armoede al niet meer terug en laat vrouw en kinderen stikken van de heimwee om zijn eiegen idealisme te kunnen botvieren. Gelukkig is dit soort al het alnd uit. En nu de rest nog. Zijn we klaar. heel simpel. Het is niet zo moeilijk als mensen wel denken. en denken is bij boerkes een vreemd verschijnsel, ook een zeldzaam verschijnsel.

 • no-profile-image

  koetje

  Je hebt gelijk hertog niet denken maar doen,moet je ook eens proberen .Best wel flink van jou om het de laatste tijd zonder spellingcontrole te proberen

 • no-profile-image

  vette big

  Niet zeuren Gert, als je over het salaris van je medewerker valt had je geen ondernemer moeten worden, maar loonslaaf.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.