Home

Achtergrond 193 x bekeken

IJsland koppelt kroon aan euro

IJsland heeft de nationale munt, de kroon, gekoppeld aan een aantal andere valuta tegen een koers van 131 kroon per euro.

De kroon daalde de afgelopen weken sterk in waarde als gevolg van de problemen in de IJslandse banksector. De koppeling moet een verdere waardedaling voorkomen.

Met de maatregel wordt de Centrale Bank van IJsland gedeeltelijk en tijdelijk buitenspel gezet. De middelen van de bank om monetaire politiek te voeren worden beperkt. Pas als de rust in de financiële wereld is teruggekeerd kan de bank besluiten de munt weer zelfstandig te laten bewegen.

De financiële situatie in IJsland verslechterde de afgelopen dagen in rap tempo. Dinsdag werd bekend dat de overheid controle neemt over de banksector. De op een na grootste bank Landsbanki staat onder overheidscuratele en het bestuur is vervangen. Rusland zou IJsland een krediet van 4 miljard euro hebben aangeboden, maar dat is door Moskou niet bevestigd.

De lening zou IJsland de kans geven de financiële sector te stabiliseren. Alleen bij een stabielere omgeving krijgt de kroon kans zich te hestellen.

In IJsland heerste dinsdag onduidelijkheid over de maatregelen en de koppeling van de kroon. Volgens analisten ging de Centrale Bank niet over tot het opkopen van de kroon, hoewel dat wel werd verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.