Home

Achtergrond 153 x bekeken

'Hulp voor gemeenten die in problemen komen'

Gemeenten en provincies zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het geld dat bij IJslandse banken is weggezet.

Maar als het beleid in gevaar komt, kan men altijd bij het Rijk aankloppen. Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) gisteren gezegd.

Bijleveld gaat kijken of er niet een speciaal vangnet moet komen voor dergelijke situaties. Hoe deze er uit moet zien, zei ze niet. Minister Wouter Bos (Financiën) verwacht niet dat er nog geld te halen valt bij bijvoorbeeld de IJslandse bank Landsanki. Die bank is zo goed als failliet gegaan, zei de minister. ,,En van een kale kip valt niet veel te plukken.''

De staatssecretaris wil verder kijken of de regels voor bankierende overheden moeten worden aangepast, omdat ze nu niet aansluiten bij situaties zoals de huidige internationale financiële crisis. Als voorbeeld noemde ze de mogelijkheid om overheden te verplichten via de Bank Nederlandse Gemeenten of de schatkist te bankieren.

In totaal hebben gemeenten voor zeker 80 miljoen euro en provincies voor zeker 140 miljoen euro uit staan bij banken in IJsland of bij andere financiële instellingen die door de crisis getroffen zijn, zei Bijleveld. Het gaat om grote bedragen. ,,Ik heb de indruk dat dit nog gaat oplopen'', zei de staatssecretaris. Zij hoopt vrijdag een inventarisatie te hebben afgerond. Daarin neemt ze ook de waterschappen mee.

Bijleveld wilde de betreffende overheden niet dom noemen. ,,Niemand had kunnen denken dat we hier vandaag zouden staan in het kader van een grote internationale financiële crisis.'' Volgens de staatssecretaris is het ook niet vreemd dat gemeenten zulke grote bedragen op banken hebben staan. Dat kan volgens haar geld zijn voor bijvoorbeeld grote infrastructurele projecten die nog niet zijn begonnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.