Home

Achtergrond 525 x bekeken

Hoog niveau op sfeervolle Friese rundveekeuring

Emma 24 van de familie Talsma uit Warga wordt gepresenteerd tijdens de provinciale rundveekeuring in Friesland.

Het dier deed vandaag mee aan de veekeuring in de klasse jonge koeien. De keuring was op het terrein van de praktijkschool PTC+ in Oenkerk. Een kleine duizend bezoekers bezochten de Friese keuring die voor de vierde keer werd georganiseerd. "Het niveau van de top was dit keer hoog en breed", zegt bestuurslid Jan Aalberts. "Het was een sfeervolle keuring." In totaal werden er in de ochtend 185 koeien en in de middag 80 kalveren gekeurd. De familie Van der Ploeg uit Warga had volgens de jury de beste vaarzen. Foto Anne van der Woude

Enkele koks bereiden kalfsvlees in de stand van de VanDrie Group op de Sial. Parijs staat deze week in het teken van deze grootste levensmiddelenbeurs ter wereld. Leveranciers uit de hele wereld tonen hun nieuwste producten. Ook de topambtenaren als directeur-generaal Annemie Burger en directeur Voedselkwaliteit en Diergezondheid Alida Oppers van het Nederlandse ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij bezochten de beurs deze week. Foto Meat and Meal

De koeien van Jan en Johannes Rosier steken in het Groningse Adorp de weg over. Neef Gerben Rosier houdt een auto tegen. "We proberen altijd zoveel mogelijk rekening te houden met het verkeer", vertelt Jan. "De afgelopen 40 jaar hebben we nooit problemen gehad met automobilisten." Samen met zijn broer melkt hij ruim negentig melkkoeien. Aan uitbreiden wordt nog niet gedacht. "De kunst is je hoofd koel houden en niet mee gaan in de hoos van uitbreidingen die je om je heen ziet." Foto Jan Bouwman

Hobbyteler Henk van Heteren uit het Gelderse Ravenswaaij legt Glosterappels in de mand voor zijn inrit. Van Heteren teelt bijna honderd soorten hard- en zachtfruit. Hij biedt het fruit van juni tot november gratis aan voorbijgangers aan. "Ik vind het leuk. De buurtbus stopt zodat de chauffeur even een appeltje kan pakken. De postbode ook. Soms zijn het ook mensen die het minder breed hebben. Dat is prima." Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Pieter van Maldegem uit het Noord-Groningse Vierhuizen (rechts) plant tulpenbollen voor collega Hans Bos in Kleine Huisjes (midden). "Wij planten ze wel, maar telen ze niet", zegt Van Maldegem over de bollen. "Vroeger teelden we wel tulpenbollen, maar we hebben besloten om ons te specialiseren in pootaardappelen. De machines hebben we nog en bij een aantal bollentelers verrichten wij plantwerkzaamheden. De oogst doen ze zelf." De Groninger noemt de omstandigheden prachtig. "Het is mooi gespitte grond en het is lekker fris weer. Temperatuur is heel belangrijk bij het bollen planten." Van Maldegem heeft bij deze collega 11 hectare bollen te planten. Daar doet hij drie dagen over. Op kleigrond, zoals hier, worden tulpenbollen in netten geteeld. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.