Home

Achtergrond 195 x bekeken 9 reacties

'Herstel markt zuivelproducten lijkt in zicht'

De komende zes tot negen maanden dalen wereldwijd de prijzen van zuivelproducten.

Dit scenario verwacht zuivelanalist bij de Rabobank, Mark Voorbergen. Maar herstel lijkt in zicht.

"Een dalende vraag in combinatie met de huidige financiële crisis maakt dat de prijzen dalen. De opbrengsten op de wereldmarkt zijn laag", zegt Voorbergen. Wel denkt hij dat de fundamenten voor een sterke ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij nog steeds aanwezig zijn. Hij denkt hierbij onder meer aan de toenemende wereldpopulatie, verstedelijking en inkomensgroei in opkomende economieën.

"Landen met lage productiekosten voor melk als Nieuw-Zeeland, Argentinië en Brazilië kunnen de stijgende vraag niet alleen opvangen. Dit biedt uiteindelijk weer kansen voor de Nederlandse en Europese veehouders."

Hij ziet de komende maanden als een testcase. "De Nederlandse veehouders zijn nog niet gewend aan sterk fluctuerende prijzen. Ik heb er vertrouwen in dat er buffers zijn opgebouwd om mindere tijden te doorstaan."

Dat er een herstel gaat komen staat volgens Voorbergen buiten kijf. Wanneer is echter moeilijk te voorspellen. "De vraag is hoe lang het zal duren voordat negatieve sentimenten zijn verdwenen en de vraag weer zal aantrekken."

Ook hangt veel af van het aanbod van zuivelproducten uit de VS. De vraag naar kaas en melk neemt hier evenals in Duitsland en Frankrijk af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paultje

  Ja beste Rabobank hou de melkveehouders maar weer een worst voor zodat ze blijven investeren. Want dat is goed voor de "crisis", zodat niet de bank maar de boeren omvallen. Niemand kan de markt voorspellen dat blijkt wel na afgelopen jaar, dus hou maar op met voorspellen en ga gewoon meer melk drinken!

 • no-profile-image

  boertje

  lijkt piet paulusma wel

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo kan ik ook voorspellen. Eens zal de markt herstellen, maar wanneer weet ik niet. Al die specialisten zitten er al jaren naast. Nog geen 2 jaar geleden moesten we voor 25 cent melken, melk schoot omhoog naar 50 cent. Toen werd er voorspeld dat prijs komende 3 jaar op een hoog niveau zou blijven staan (o.a. volgens de Verbakels). Kijk zelf naar de melkafrekening wat er gebeurd is. Nu wordt er weer herstel van de markt verwacht, maar ze weten niet wanneer. Kortom, luister niet teveel naar die zogenaamde "'specialisten, want de markt is niet te voorspellen.

 • no-profile-image

  koetje

  in china willen zelfs de honden geen melk meer drinken misschien baseert hij zijn voorspelling hier wel op.

 • no-profile-image

  tonny

  laten we het salaris van deze profeten eens mee laten stijgen en dalen met onze melkprijs

 • no-profile-image

  roel

  als je maar geduld hebt,vaag verhaal

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik waag me ook aan een voorspelling,de $ is t.o.v. de euro duurder geworden en dus goed voor de export met als gevolg een hogere melkprijs. En wel direct!

 • no-profile-image

  gert

  als er eerst flink wat melkveehouders failliet gaan zoals in Denemarken, gaat de melkprijs wel een keer weer stijgen,met de prijs van de spotmarkt zoals nu is geen droog brood te verdienen

 • no-profile-image

  faber

  ja of de fabeltjes krant

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.