Home

Achtergrond 191 x bekeken

Groente- en fruithandel groeit wereldwijd fors

De wereldwijde handel in groente en fruit ligt in 2011 naar verwachting 33 procent hoger dan in 2006.

In de sectoranalyse van het Ierse bureau Research and Markets voorspellen onderzoekers een volumegroei van 20 procent.

In 2006 lag de waarde van de internationale groente en fruithandel op circa 481 miljard euro, is de schatting van het bureau. Door een stijging met een derde in 2011 komt de waarde op circa 642 miljard euro uit, is de schatting van het bureau. Daarvan is de handel in groente het belangrijkst met een aandeel van bijna 60 procent.

Het accent van de internationale handel ligt in Azië, waar in 2011 ongeveer 55 procent van de producten wordt verhandeld.
Opvallend is dat de onderzoekers verwachten dat de groei van de handelswaarde hoger is dan de groei van het volume. De stijging van de handelsvolumes zal in 2011 liggen op circa 20 procent.

Eerder deze maand bracht de bank ING een sectoranalyse uit voor de Nederlandse groothandel in groente en fruit. De bank voorspelt dat op korte termijn de handel blijft doorgroeien, maar in een lager tempo. De volumegroei zal volgend jaar uitkomen op 1 procent, tegen 2 procent dit jaar. De omzetgroei zal van 5 procent afzwakken naar 2 procent, schrijft de bank in haar sectoranalyse.

Ook de ING voorspelt een gunstige lange termijnontwikkeling zonder daar prognoses aan te koppelen. De vergrijzing is op lange termijn immers gunstig voor de AGF-handel. Het belang van de gezinnen neemt af.

Nederland is de tweede exporteur wereldwijd voor groente en fruit. Daarvan vindt 90 procent binnen de Europese Unie plaats.
"De positie van deze sector is kwetsbaar door de dollar- en pondgevoeligheid", schrijft ING. Met name deze twee valuta raken export van groente en fruit uit Nederland. Engeland is de tweede markt voor Nederlandse exporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.