Home

Achtergrond 163 x bekeken

Gevolgen crisis worden snel zichtbaar

De gevolgen van de kredietcrisis voor de reële economie worden snel zichtbaar. Wereldwijd zetten grote ondernemingen in verscheidene bedrijfstakken de afgelopen weken het mes in hun winstverwachtingen voor dit jaar. Aankondigingen van ingrijpende kostenbesparingen, vaak met ontslagen als gevolg, zijn aan de orde van de dag.

De stagnerende wereldeconomie zal vermoedelijk ook de vraag naar olie en aanverwante producten drukken. De organisatie van olieproducerende landen OPEC maakte vandaag bekend de productie te verlagen om de recente val van de olieprijs af te remmen. Oliemaatschappijen als Shell, ExxonMobil en Chevron staan de afgelopen weken flink onder druk op de beurs.

Zelfs bedrijven die doorgaans beter in staat worden geacht een recessie het hoofd te bieden, omdat zij producten en diensten aanbieden die onder alle omstandigheden aftrek vinden, voelen de gevolgen van de crisis. De omzet van supermarktketen Albert Heijn bijvoorbeeld groeit nog wel maar minder sterk dan voorheen, maakte moederbedrijf Ahold vrijdag bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.