Home

Achtergrond 242 x bekeken

Geen effect fusarium op productie biogas in vergister

Graan dat is aangetast door fusarium heeft geen negatief effect op de productie van biogas in een vergister.

Het Duitse instituut Sächsische Landesamt für Umwelt, Landwirtschaft und Geologie (LfULG) in Dresden onderzocht of de vergisting wordt verstoord door graan dat is aangetast door schimmels. Het instituut gebruikt vergisters die werden gevoed met rundermest. Daar is gezonde en door fusarium aangetaste triticale in vergist.

Het graan verblijft gemiddeld 30 dagen in de vergister. In het digestaat werd geen deoxynivalenol aangetroffen, de gifstof die de fusariumschimmel produceert, schrijven de onderzoekers in het rapoport. "Het toevoegen van triticale aan de mest leidt tot lagere gehalten aan waterstofsulfide (H2S) in het biogas. Dat is gunstig. Een fusariumaantasting heeft geen effect op de productie van biogas. De aantasting leidt wel tot lagere opbrengsten op de akker."

Of registreer je om te kunnen reageren.