Home

Achtergrond 179 x bekeken 2 reacties

'Forse productiedaling bij deel ontwikkelingslanden'

De kredietcrisis leidt in ontwikkelingslanden mogelijk tot sterke productiedalingen.

Dat meldt AgResource. Het internationaal operende agrarische adviesbureau uit de VS voorspelt bijvonder meer dat de tarwe-opbrengst in Latijns-Amerika volgend jaar met ruim 4 procent daalt.

Het bedrijf uit Chicago verwacht dat boeren minder productiemiddelen als kunstmest, mechanisatie, gewasbescherming en nieuw zaaigoed kopen of deze minder snel verbruiken. Het krediet is voor kleine boeren volgens het voor agrariërs, voedingsbedrijven en investeerders werkende bureau zo goed als opgedroogd, terwijl grotere bedrijven aan meer voorwaarden moeten voldoen of meer rente betalen.
Persbureau Bloomberg meldt dat de Braziliaanse associatie voor maistelers rekening houdt met 20 procent minder opbrengst. Brazilië geldt als de vierde grootste producent van mais.

Oekraïne maar ook Rusland meldt problemen voor boeren die willen herfinancieren. De kredietcrisis heeft bovendien de wisselkoerspositie verslechterd, waardoor niet alleen de productie tegenvalt, maar ook importen duurder worden. Wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dan ook dat het aantal mensen onder de armoedegrens wereldwijd zal toenemen.

Volgens ontwikkelingseconoom Michiel Keyzer van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn de verschillen groot. "In Brazilië is de landbouw heel commercieel geregeld en daar reageert de kredietmarkt sterker dan in bijvoorbeeld Argentinië." De crisis verdient volgens hem dan ook niet één, maar diverse aanpakken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  deze ,,ontwikkelingslanden '' zijn ook erg belangrijke graanexporteurs

 • no-profile-image

  Han

  Als het krijgen van crediten inderdaad "duurder" wordt, kan dit betekenen dat ook de machines duuder worden en de kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Het gevolg hiervan is, dat ook de boer in de ontwikkelde landen zuiniger zal omspringen met deze inputs, met als gevolg een dalende opbrengst. Hij zal zoeken naar een nieuw finacieel evenwicht tussen mogelijke opbrengsten en kosten per ha. Hierdoor ontstaat weer een schaarste op de markt, die vooral in de arme landen slachtoffers zal eisen. Een ongekende stijging van de voedselprijzen, zal geen enkele regering in de ontwikkelde landen tolereren. Dus de boeren prijzen zullen niet echt de pan uitrijzen voor langere tijden. Zie afgelopen jaren, na 1 goed jaar volgt alweer een terugval. Rusland heeft in 2007 een exportheffing inevoerd om d consument te beschermen, terwijl de grondstof prijzen wel met de wereld markt mee stegen.
  Gevolg voorzichtig gebruik van kunstmest, zaaizaden etc. De resultaten van zo'n atie zijn dan diect zichtbaar op het land, onkruid en schrale gewassen.
  Ik ben dan ook van mening dat deze crisis voor een Globale productie daling kan zorgen. Hierbij zullen mondiaal de armere mensen de dupe zijn.
  Dankzij de zo volprezen Globalisering is de crisis nu Globaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.