Home

Achtergrond 360 x bekeken

Fonds voor innovatie akkerbouw

Zestien bedrijven steken 150.000 euro in innovatie bij akkerbouwers, fruittelers en bloembollenkwekers. Het Wim Luijkx Innovatiefonds gaat het bedrag beheren.

Het nieuwe fonds is genoemd naar divisiedirecteur Akker- en Tuinbouw Wim Luijkx. Hij nam donderdag afscheid van de coöperatie.
Het geld komt in drie jaar beschikbaar. Met het geld kunnen ideeën worden gerealiseerd om het resultaat op het bedrijf te verbeteren.
"Het is eens wat anders dan de gebruikelijke wereldreis die mensen bij hun vertrek krijgen aangeboden", zegt verkoopmanager akkerbouw Carlos Nijenhuis van Agrifirm. "Dit past veel beter bij Wim Luijkx, de sector en Agrifirm."

Nijenhuis noemt voorbeelden van innovaties: "Een vernieuwend bemestingssysteem, een manier van zaaien waarmee je zaad bespaart of beddenteelt in plaats van ruggen." Jaarlijks kunnen tien tot twintig projecten worden gesteund. Het bestuur van het fonds reikt ook jaarlijks de zogenoemde Innovatiebokaal uit aan die innovatie die in hun ogen de grootste vernieuwing heeft gebracht.
De financiële middelen worden bijeen gebracht door zestien bedrijven uit de akker- en tuinbouw.

Luijkx is erelid van het bestuur. Voormalig PvdA-Eerste Kamer-lid en ou-lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Rudy Rabbinge is voorzitter van het fonds. De nieuwe directeur divisie Akker- en Tuinbouw Drees Beekman is secretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.