Home

Achtergrond 206 x bekeken 5 reacties

Fischer Boel: kwaliteitseisen kans voor boer, geen last

De extra kwaliteitseisen waaraan Europese boeren moeten voldoen bieden hen kansen, in plaats van dat ze een last zijn.

Europese boeren zijn veel beter in staat te leveren wat de markt vraagt. Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vanmorgen gezegd bij de presentatie van het groenboek over de kwaliteit van agrarische producten. Het groenboek is een eerste aanzet om te komen tot een definitief Commissie-voorstel met maatregelen om de kwaliteit die EU-boeren leveren meer te gelde te maken.

Tot eind dit jaar kunnen belanghebbenden inbreng leveren. Mede op grond daarvan komt de Commissie volgend jaar met voorstellen. De Commissie wil zelf verschillende vormen van certificering herzien, zoals de bescherming van streekproducten.

Mogelijkheden zijn een etiket 'made in the EU', en specifieke etikettering voor producten afkomstig uit bergstreken. Een andere vraag die voorligt is of de oorsprong van een product te allen tijde verplicht op het etiket moet staan. Nu geldt een dergelijke verplichting voor rundvlees, vanwege de BSE-crisis.

Aandachtspunt is dat consumenten niet mogen worden misleid door keurmerken. Verder moet worden voorkomen dat nieuwe vormen van certificering veel bureaucratische rompslomp met zich meebrengen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  enkele jaren terug werd ook steeds gezegd,bedreigingen omzetten in kansen ,alsof je even een knop moet omdraaien,dit zijn dooddoeners

 • no-profile-image

  ONDERNEMER

  Simpel gesteld verdienen al jarenlang in Nederland zo'n 600000 mensen hun dagelijks brood door de activiteiten van de primaire agrarische sector. Vroeger (ong. 60-70 jaar geleden) ging het dan om zeg 500.000 Boeren en Tuinders en zo'n 100.000 "meeëters".
  De industrie en de politiek hebben ontdekt dat de producten die Boeren en Tuinders voortbrengen kunnen zorgen voor extra werkgelegenheid. Denk aan de verwrkende sector en toelevering. Op zichzelf is dat een goede ontwikkeling (geweest). Maar nu stellen we vast dat nog steeds 600.000 mensen hun brood verdienen omdat er Boeren en Tuinders zijn. Alleen zijn er nu nog 100.000 Boeren en Tuinders en 500.000 meeëters. Dat proces mag niet verder doorgaan. De laatste jaren wordt er steeds meer extra werkgelegenheid gecreëerd met gekunstelde argumenten.
  Dit voorstel is ook weer een gezocht propaganda middel om meer mensen aan het werk te krijgen. En omdat de consument niet van plan is een reëele prijs te betalen voor zijn voedsel gaat ook deze maatregel weer ten koste van het inkomen van Boeren en Tuinders.
  In Den Haag en in Brussel redeneert men als volgt als de Boeren harder werkebn en hun producten voor een lagere prijs produceren/leveren kunnen nog meer mensen hun brood verdienen aan wat de primaire agrarische sector voortbrengt. Dat is geen gezonde gedachte maar de politiek vaart wel op dat kompas. Boeren aller landen verenigt u en maak een eind aan dit proces!!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Pure bullshit!!!Kansen,kansen wat een bureaucratisch gezever!Alles is geent op kostprijsverhoging!

 • no-profile-image

  DJ

  Kan niemand het blaten van deze domme geit stoppen? Ik heb nog geen zinnige opmerking uit haar mond kunnen ontdekken, het lijkt wel of ze niet geremd wordt door enige kennis van zaken.

 • no-profile-image

  Klaas

  De landbouw wordt de laatste jaren overspoelt met deze"kansen". Jammer dat het nog geen cent heeft opgeleverd.
  Altijd gemakkelijk dat je voor een ander kan bepalen waar zijn kansen liggen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.