Home

Achtergrond 137 x bekeken

Europarlement voluit voor veilen emissierechten

De Europarlementscommissie milieu heeft dinsdag voluit gekozen voor het veilen van CO2-emissierechten.

Wijzigingsvoorstellen van vooral conservatieven om de industrie veel emissierechten gratis weg te laten geven, kregen steun van niet meer dan een kwart van de leden.

Het veilen van de rechten is de hoeksteen van het ambitieuze EU-plan om het klimaat te helpen. Doel is dat bedrijven veel minder CO2 gaan uitstoten omdat ze er miljarden euro’s voor moeten gaan betalen.

In de plannen moeten bedrijven vanaf 2013 15 procent van de emissierechten gaan kopen, terwijl ze nu nog gratis worden verdeeld. Slechts bij uitzondering kunnen bedrijven die verwikkeld zijn in een zware concurrentiestrijd met ondernemingen in landen als China rekenen op gratis uitstootrechten. Vanaf 2020 worden alle rechten geveild. Energieproducenten moeten al vanaf 2013 de volledige 100 procent van hun uitstootrechten inkopen.

Verder mogen kolengestookte centrales vanaf 2015 niet meer dan 500 gram CO2 per geproduceerde kilowattuur elektriciteit uitstoten. Nu stoten dit soort centrales gemiddeld nog 800 gram per kilowattuur uit.

De milieucommissie stemde dinsdag ook in met de financiering van de ontwikkeling en bouw van installaties voor de afvang en ondergrondse opslag van schadelijke CO2. Dat kan mogelijk meer dan 10 miljard euro kosten.

Wetenschappers verwachten dat de afvang en opslag van kooldioxide de schadelijke uitstoot van deze gassen door elektriciteitscentrales en grote industriële installaties tegen 2050 kan halveren. Maar de bouw van dergelijke systemen is nog erg duur.

De EU-landen moeten nog instemmen met het milieu- en klimaatpakket. Volgend jaar december is er in de Deense hoofdstad Kopenhagen een klimaattop waar ook grote industrielanden buiten de EU hun ambities voor het klimaat moeten tonen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.