Home

Achtergrond 367 x bekeken

Emmeloord start met notering biologische peen en uien

De Vereniging Landbouwbeurs Noordoostpolder start 6 november met een notering voor biologische peen en uien op de beurs in Emmeloord. Het is de eerste notering voor biologische akkerbouwgewassen.

De vakgroep Biologische Landbouw van LTO Noord heeft het verzoek gedaan voor deze notering, zegt plaatsvervangend voorzitter Evert Rienks. "Vooral de middelgrote en kleinere bedrijven hebben behoefte aan informatie over prijzen. Zij hebben een referentie nodig om goede beslissingen te kunnen nemen. Grote bedrijven zijn vaak wekelijks aan de markt zodat zij meer inzicht hebben in de prijsvorming."

In het verleden is al eens geprobeerd om informatie over prijzen uit te wisselen tussen telers. Riensk: "Dat is toen niet van de grond gekomen. De biologische landbouw groeit. Het is voor nieuwkomers in de sector belangrijk om inzicht te hebben met welke prijzen ze kunnen rekenen."

Er wordt niet gestart met een notering voor aardappelen, zegt Rienks. "Daar is minder behoefte aan. Deze markt is voor een groot deel in handen van een paar grote partijen waar de meeste boeren bij zijn aangesloten."

De handel staat welwillend tegenover het initiatief, zegt Rienks. "Een aantal handelsbedrijven wil echter niet meedoen."

De notering start 6 november, meldt secretaris Maas van den Heuvel van de Vereniging Landbouwbeurs Noordoostpolder. "We moeten nog spraken maken met de sector over de voorwaarden voor de notering, zoals kwaliteitseisen en volumes."

De noteringen van de beurscommissie komen tot stand op basis van gedane transacties. Van den Heuvel: "We verwerken er geen marktverwachting in. Als er te weinig transacties zijn komt er in die week geen notering."

Of registreer je om te kunnen reageren.