Home

Achtergrond 246 x bekeken

Elke boer zijn adviseur

Agrarische leerlingen willen niet vaak meer boer worden. Adviseur worden, dát willen velen. Die dure professionals moeten scoren met de boer.

Deze week heb ik enkele presentaties verzorgd voor leerlingen en studenten. Een klein deel wil daadwerkelijk gaan boeren. Het grootste deel ambieert advieswerk. Met elke 10 jaar een halvering van het aantal boeren krijgen we zo scheefgroei.

Uurtje-factuurtje

De vraag naar adviseurs droogt niet op. Menig bedrijf vindt zelfs dat er moeilijk aan te komen is. Het grootste deel van de voorlichters is gekoppeld aan een product. Dat kan voer zijn, maar ook medicijnen, dieren, boekhoudingen, noem maar op. Daarnaast zijn er adviesbureaus die op basis van uurtje-factuurtje werken. Zij moeten hun diensten zelf aan de man brengen.

Dure adviseur zelden té duur

Een beetje adviseur kost richting €100.000 per jaar inclusief auto, telefoon, computer, enzovoort. Hij of zij kan 1.000 tot 1.500 uren per jaar declareren, waardoor het uurtarief op €60 tot €100 ligt. Of deze nou direct op de factuur komt of verrekend wordt via de zak voer, het wordt door de boer betaald. Een goede adviseur is zelden te duur en levert een rendement op zijn of haar uurloon van minimaal 300 procent.

Ieder maakt zijn eigen rapport

Efficiëntie is echter vaak ver te zoeken. Niet door onwil, maar door te weinig structuur. Er is maar weinig afstemming tussen adviseurs die bij de boer op bezoek komen. Ieder maakt zijn eigen verslag of rapport. Het worden er zo veel dat er op een gegeven moment weinig meer mee gedaan wordt. Boeren worden echter continu afgerekend op rendement. Presteer je niet vér bovengemiddeld, dan val je zonder pardon af. Dit wordt wel duidelijk gemaakt door het grote aantal stoppers in alle landbouwsectoren.

Team rond ondernemer moet scoren

Het team van ondernemer, personeel en adviseurs dient daarom goed te functioneren. Hiervoor moeten goede meetinstrumenten ontwikkeld worden. Samen ga je voor het resultaat en de goede adviseurs blijven over. Gelukkig zijn er adviseurs, die flink bovengemiddeld scoren. De helft, het deel dat een ondergemiddeld resultaat geeft, is veel te duur.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.