Home

Achtergrond 181 x bekeken 7 reacties

Een op vijf mannen in Nederland is nazaat van boer

Ongeveer 20 procent van alle Nederlandse mannen stamt af van boeren uit het Midden-Oosten, die zevenduizend jaar geleden naar Europa migreerden.

Het overige deel van de mannen stamt af van jagers-voedselverzamelaars die al 25.000 jaar geleden in Europa leefden. Dat blijkt uit onderzoek van Peter de Knijff, hoogleraar menselijke genetica aan de universiteit Leiden. De Knijff onderzocht het Y-chromosoom van tweeduizend mannen uit heel Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat de verder ontwikkelde kolonisten uit het Midden-Oosten in Nederland maar moeilijk konden settelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend

  Ria, als dit je met de paplepel is ingegeven, kan ik mij goed voorstellen dat je hier in geloofd.
  Met alle respect voor je geloof, maar de wetenschappelijke feiten liggen nu eenmaal anders.
  Dat de bevolking in het middenoosten schijnbaar beter ontwikkeld was dan de bevolking in Europa blijkt wel uit het feit dat het hen gelukt is het cristendom over
  Europa te verspreiden.

 • no-profile-image

  KAZET

  Over beroepsdeformatie gesproken. 'Een op de vijf in Nederland is nazaat van boer'. Als ik de historie een beetje goed gevolgd heb, zijn we allemaal nazaat van én jagers én boeren. Hangt er maar net vanaf vanaf welk moment in de geschiedenis je begint te kijken. Bovendien: waarom zijn alleen mannen nazaat van boeren. Speelt hier ook nog een seksistische visie de koppenmaker parten?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De Knijf heeft te weinig mannen, en daarmee te weinig mensen, onderzocht om tot een zinnig conclusie te komen. Wanneer we de Bijbel er op na pluizen blijken we Adam als voorvader te hebben. Onder de noemer van boer stammen we af van een boer. De jager kwam later. De Knijf is zinloos bezig geweest met z'n onderzoek.

 • no-profile-image

  hallo

  7000 jaar geleden bestond er nog helemaal niks want toen was mens nog niet geschapen

 • no-profile-image

  Ria

  We stammen idd allemaal af van Adam. Dus dit is een onzinnige discussie. Kaïn en Abel moesten na de zondeval hun eigen eten verbouwen, dus die waren de eerste boeren, en daar stammen we vanaf.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Inderdaad van evolutie gehoord. Daar maak ik dagelijks gebruik van. Boert lekker verder.

 • no-profile-image

  Hajo

  Jullie geloven zeker ook nog in sinterklaas en de kerstman????
  Ooit van evolutie gehoord.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.