Home

Achtergrond 176 x bekeken

EP steunt reddingsplan voor kabeljauw

Het Europees Parlement steunt aangescherpte voorstellen om de kabeljauw in de Europese wateren te redden.

De plannen van EU-commissaris Joe Borg moeten de kabeljauwstand voor het jaar 2015 herstellen.

De aanscherping betekent in de praktijk dat vissers lagere vangstquota krijgen. PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey is daar blij mee, maar had liever nog gezien dat de kabeljauwvangst helemaal was stilgelegd.

Ook CDA-Europarlementariër Cornelis Visser is tevreden vanwege de vereenvoudiging van de regels. Hierdoor hebben ook Nederlandse vissers meer duidelijkheid hebben gekregen over wat ze mogen vangen.

Volgens Corbey zijn de vangstquota de afgelopen jaren steeds te hoog vastgesteld, hoger dan de wetenschappelijke adviezen. Ze waarschuwt voor een situatie zoals in Canada, waar de vangst begin jaren negentig wel helemaal moest worden stilgelegd, omdat er in de jaren ervoor niet streng genoeg was ingegrepen.

Overigens betwisten sommige Europarlementariërs dat de teruglopende kabeljauwstand het gevolg is van overbevissing. De Noordzee is door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde simpelweg te warm geworden voor de kabeljauw, zeggen de Britse conservatieven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.