Home

Achtergrond 393 x bekeken

Dollar hard op weg naar gelijke hoogte met euro

De olieprijzen lijken niet structureel dalende. Deze week zakte de prijs voor een vat Noordzee-olie van 159 liter naar 60 dollar (46 euro), tegen 72 dollar een week eerder.

Begin van de maand noteerde olie in de VS zelfs nog bijna 85 dollar. Er is volgens analisten een redelijke kans dat de olieprijs in de nabije toekomst weer stijgt. Ondertussen lijkt de dollar steeds sterker te worden. De oorzaak van de groeiende waarde van de dollar ligt in mogelijke renteverlagingen van de Europese Centrale Bank als ook de Amerikaanse Federal Reserve. Topmannen Jean-Claude Trichet en Ben Bernanke maakten deze week opnieuw duidelijk klaar te staan met de bijl. Bernanke zinspeelde zelfs op de laagste rentetarieven ooit geregistreerd, mocht de economie niet voldoende reageren op de verschillende kapitaalinjectie.

Een stimulans voor de economie in de vorm van renteverlaging stimuleert naast de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven ook de gas- en olieconsumptie. Een gebrek aan koopkracht wordt door olie-exporterende landen genoemd als de belangrijkste reden voor de olieprijsdaling van de laatste weken. De gasprijs zakt nog steeds niet in gelijke mate, al liggen de TTF en AgroEnerg -kuubprijs van bijna 27 cent ruim onder de prijs van 40 cent, die eerder tot grote consternatie leidde onder tuinders. Duurdere olie stimuleert wel de prijs van onder meer koolzaad, mais en palmolie, die allen als ingrediënt voor alternatieve brandstof kunnen dienen. Palmolie noteerde in Maleisië iets hoger na een sterke daling van bijna 30 procent de vorige maand.

Wanneer de prijs van olie en gas stijgt komt dit in Europa en Japan extra hard aan, omdat de dollar weer aan waarde wint ten opzichte van de euro en yen. Olie en gas worden op de wereldmarkt berekend in dollars. Een euro was woensdag 1,25 dollar waard terwijl de koers eind september nog op 1,46 dollar stond. De verschillende kapitaalinjecties hebben nog niet geleid tot een verwatering van de dollarwaarde.

Verschillende bankspecialisten, onder meer van het Franse BNP Paribas en investeringsbank Morgan Stanley, schrijven dat volgend jaar de dollar op gelijke hoogte kan komen met de euro. Europese banken zijn in vergelijk met hun Amerikaanse tegenhangers meer afhankelijk van bankprestaties en wisselkoersen in Latijns-Amerika en Azië, waarmee het onverwacht slecht gaat.

Wanneer de dollar verzwakt, is dit overigens ook slecht nieuws voor onder meer suiker- en tarwenoteringen, aangezien ook deze vaak in dollars worden berekend. Ruwe suiker futures wonnen deze week op de termijnmarkt Chicago 12 procent. Op woensdag noteerde tarwe in de VS 7 tot 9 procent hoger.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.