Home

Achtergrond 224 x bekeken 2 reacties

Daling olieprijs mogelijk van korte duur, koers euro daalt

De olieprijs daalde vrijdag tot 66 dollar (50 euro) per vat, om deze week verder te stijgen naar 72 dollar.

In juli piekte de prijs op 146 dollar (93 euro bij de wisselkoers toen). Het Energy Research Center (ECN) suggereert dat het Opec-beleid (kartel van olieproducerende landen) in toenemende mate van belang is voor de prijs, en de Opec vergadert momenteel over een fikse productieverlaging van circa een miljoen vaten per dag. De recente olie- en gasprijsdaling is niet alleen vanwege de beslissing van Opec mogelijk tijdelijk van aard. Pieter Boot, directeur duurzame energie en technologie van het Internationale Energie Agentschap (IEA), meldt dat de productie van onderzochte olievelden tegenvalt.

De productiviteit geldt als één van de belangrijkste prijsfactoren. Dit betekent duurdere olie, minder voordelige exporten en duurder gas. Probleem is vooral dat steeds meer kosten moeten worden gemaakt om olie op te pompen, en investeringen tekortschieten, aldus een analyse van het ECN. De laatste eenvoudig te exploiteren grote velden werden al in 1965 opgespoord.

De wisselkoers van de dollar en het Britse pond ontwikkelden zich deze week respectievelijk voordelig en nadelig voor exporteurs. Noemde Timo Huges, algemeen directeur van FloraHolland, onlangs het Britse pond als dé reden voor tegenvallende cijfers, deze week viel het pond licht tot een waarde van € 0,78. De reden is dat de president van de Britse Centrale Bank, Mervyn King, bekendmaakte dat de economie volgens zijn definitie in een recessie zit, wat renteverlaging waarschijnlijk maakt. Een lagere rente leidt onherroepelijk tot meer Britse ponden op de wereldmarkt. Het is de vraag of de renteverlaging van de Europese Centrale Bank gelijke tred houdt.

De dollarkoers verliep net als de voorgaande maanden juist voordelig. Kocht je met een euro een week geleden nog $ 1,36, woensdag was dit $ 1,28. De aandelenbeurzen blijven wereldwijd beweeglijk, waardoor speculatie op een renteverlaging sterk blijft en de dollarkoers ieder moment om kan slaan, aldus diverse analisten van banken. Het is ook belangrijk wat de impact zal zijn van het 700 miljard dollar-reddingsplan voor de financiële sector. Een sterkere dollar biedt hoop aan sectoren die van oudsher veel exporteren naar de VS, zoals een deel van de voedingstuinbouw.

De waarde van de euro viel ook tegenover de Japanse yen, en wel tot het laagste niveau sinds 2002. Dit is met name relevant voor exporteurs van de meer gespecialiseerde sierteelt. Uit recente statistieken van het Productschap Tuinbouw blijkt dat Nederland tot eind jaren 90 de belangrijkste bloemenexporteur op Japan was.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  het kwartje van bos komt eraan,dat deed kok ook toen de olieprijs fors zakte

 • no-profile-image

  Henk van Reisen

  Goedendag,
  Het artikel over de olieprijs geeft de mening weer van dhr. Pieter Boot. Hij is directeur duurzame energie en technologie, en heeft belang bij een hoge olieprijs(stimuleert de ontwikkeling meer als olie duurder is).
  Wat ik mis in het artikel van Jan Cees Bron, is een objectieve verwachting van de olieprijs het komende jaar. Diverse deskundigen zijn n.l. van mening dat de prijs van olie nog behoorlijk kan zakken gezien de afname van het verbruik wereldwijd en met name ook USA.
  Het Agr.D. zie ik dan ook niet als een objectieve nieuwsbron voor de agrarische ondernemer.

  Met vriendelijke groeten,

  Henk van Riesen

  Bijlagen: 2
  1: historische olieprijs laatste 10 jaar
  2: verbruikcijfer USA
  1:

  2:
  http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=DOEDTPS4%3AIND

Of registreer je om te kunnen reageren.